Фестивал “Кустендорф Класик” на Мећавнику од 31. августа до 3. септембра

Танјуг
Foto: ТО Ужице

МЕЋАВНИК - Фестивал класичне музике “Кустендорф Класик” биће одржан од 31. августа до 3. септембра, у етноселу Мећавник на Мокрој Гори, саопштили су организатори.

И ове године, фестивал ће испуњавати богати такмичарски и ревијални програм.

У такмичарском дијелу фестивала наступиће млади музичари из Србије, Русије и Белорусије, студенти Факултета музичке умјетности из Београда, Новог Сада, Ниша, Москве, Санкт Петербурга Омска, Тјумења, Ханти-Мансијска, Нојабрска, Томска, Минска као и студенти са одсјека Музичке уметности, Факултета умјетности Универзитета у Приштини позиционираном у Косовској Митровици. 

О добитницима награде фестивала “Златна матријошка”, одлучиће међународни жири који ће чинити диригент Михаил Голиков, умјетнички директор и главни диригент Државног симфонијског оркестра Лењинградске области, затим наш прослављени пијаниста и професор на ФМУ у Београду, Владимир Милошевић и швајцарско-српска композиторка и гитаристкиња, Маја Ле Ру Обрадовић.

Вечерњи сати резервисани су за концерте прослављених домаћих и свјетских умјетника, а по први пут биће изведена и два музичко-сценска дјела.

Прве фестивалске вечери наступиће руска пијанисткиња Зарина Шиманскаја, добитница бројних међународних пијанистичких такмичења и носилац титуле умјетнице Московске филхармоније, као и мецосопран Зинаида Царенко, солисткиња чувеног Марински Театра. 

Друго вече, 1. септембар, резервисан је за извођење комичне опере “Иза оперских кулиса” српске композиторке Вере Миланковић.  

Оперету ће извести Уметнички ансамбл Министарства одбране “Станислав Бинички” под диригентском палицом Радета Пејчића у сарадњи са Домом културе Студентски град.

Кустендорф Класик ће једно вече посветити младим уметницима тако да посјетиоци фестивала треће фестивалске вечери уживати у виртуозним извођењима виолинисте српског поријекла Луке Фаулиси, кога су Класикал ФМ и ББЦ магазин именовали за једног од 30 најперспективнијих звезда у успону, затим млади пијаниста Богдан Дугалић који је за својих 20 година, освојио више од 30 награда на домаћим и међународним такмичењима и талентовани гитариста Урош Јаћевић, добитник првих награда на најпрестижнијим такмичењима за младе гитаристе у Европи. 

Младе наде музичке сцене наступиће уз Умјетнички ансамбла Министарства одбране “Станислав Бинички” под диригентском палицом Радета Пејчића.

На затварању фестивала, биће изведен једиствени пројекат композитора Александра Седлара, драмска Опера “Шум шуме преко поља”. 

Иницијална идеја за настанак овог дјела који уједињује више форми, су страховити догађаји у концентрационим логорима за време Другог свјетског рата, чији називи имају везе са шумама које као древни свједоци и даље стоје на истом мјесту као подсјетник и опомена за будуће генерације.  
Поред музике, Александар Седлар је и аутор либрета док су солисти Душко Радовић, Жарко Степанов, Сергеј Трифуновић, Ана Петровић, Ана Станковић и Сања Ристић, под пратњом симфонијског оркестра и женског хора Умјетничког ансамбла Министарства одбране “Станислав Бинички” којим диригује Александар Седлар.

Програм фестивала обогатиће и наступи ученика Школе за музичке таленте из Ћуприје и музичких школа “Мокрањац” и “Ватрослав Лисински” из Београда као и предавања о стваралаштву композитора Петра Стојановића и Анте Гргина. 

Током фестивала, 1. септембра биће отворена нова галерија под називом “Ђузепе Ротуно” уз изложбу фотографија Јанка Кустурице.

За једанаест година од оснивања фестивала, на Мећавнику су наступале врхунске звезде класичне музичке сцене међу којима су Денис Мацујев, Александар Маџар, Валери Гергијев, Немања Радуловић, Јулијан Рахлин, Роман Симовић, Срба Динић, Нарек Хакназарјан, Јуриј Башмет, Јустус Грим, Милијана Николић, Олег Акуратов, Петар Пејчић...

Фестивал Кустендорф Класик заједнички је пројекат реномираног српског режисера Емира Кустурице и компаније “Гаспром њефт”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана