Фанови финансирају снимање новог албума Државног непријатеља

Никола Лугић
Фанови финансирају снимање новог албума Државног непријатеља

Због финансијских проблема један од најзначајнијих реп састава икада већ три године одуговлачи снимање новог албума, али рјешење су коначно нашли - фанови ће да плате снимање новог албума који се може очекивати на прољеће ове године.

Путем сајта "SellaBand" група је сакупила више од 70.000 долара за снимање новог албума, првог послије издања из 2007. године "How You Sell To A Soulless People Who Sold Their Soul???".

За "добровољне прилоге" у доларима бенд је обожаваоцима обезбиједио разне поклоне, неке од претходних албума, мајице, аутограме, а десетак срећника ће моћи да посјети бенд док снима у студију.

- Ово је био дугачак и тежак пут. Имали смо проблем са корпорацијама, непотребну пажњу медија, критике са свих страна, али када се све сабере и одузме, никад нисмо изгубили вјеру у себе и наше обожаваоце - изјавио је лидер бенда Чак Ди, који је у децембру посјетио и Београд, гдје је снимио спот за пјесму "Фацес оф Фреедом" са словеначком пјевачицом Тијаном Бас.

"Паблик Енеми", што у преводу значи "државни непријатељ", хип-хоп је састав из Лонг Aјленда, познат по политички ангажованим текстовима, критици медија и активном рјешавању проблема афроамеричке заједнице.

И назив групе настао је због сукоба са локалном сценом. Наиме, Чак Ди је морао да сними пјесму за радио-станицу у којој је био запослен и позвао је локалног репера Флејвор Флава, будућег члана групе. Пјесму је назвао "Public Enimy No.1". "Државни непријатељ" је такође назив једног од првих гангстерских филмова, па су те двије ствари биле пресудне када се одлучивало о имену бенда.

Свјетску славу стекли су практично издавањем првог албума "Yo! Bum Rush The Show", који су издали 1987. године, те покупили одличне критике. Потом су издали револуционарни "It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back", који се успјешније продавао него претходник. Тај је проглашен албумом године у часопису "The Village Voice" и био је први реп албум који је проглашен најбољим од рокенрол критичара у већим часописима. Послије тога су издали албум "Fear ofa Black Planet", који се сматра једнако милитантним и контроверзним као њихова прва два издања. Тај је албум најуспјешнији од свих албума које су издали до данас, а 2005. године био је изабран за чување у Конгресној библиотеци. На њему се налазе синглови као што су "911 (ис а Јоке)", који оптужује хитну помоћ и друге хитне службе да касније долазе у црначке четврти него у бјелачке, и "Fight the Power", који многи сматрају химном групе. Сингл се сматра једним од најпопуларнијих и најутицајнијих у историји хип-хопа те се провлачи кроз филм Спајка Лија "Учини праву ствар". Рангирана је као 84. најбоља пјесма свих времена по "Acclaimedmusic.com".

Послије 1994. године "Паблик Енеми" су издали низ албума којима нису достигли квалитет првих. Испробавали су и алтернативне начине дистрибуције. Утицали су на могућности дистрибуције музике на интернету јер су били једна од првих група која је издавала албуме у MP3 формату, слабо познатом у то вријеме.

Били су пионири у многим погледима, а критичар Стефан Томас Ервелајн изјавио је да је прије "Паблик Енемија" политички реп био ограничен на неколико снимака Aјс Тија и "KRS-One" и аутора као што су Џил Скот Херон и "The Last Poets".

- Они су били први хип-хопери који су пјесме изградили на политичком ставу. С успјехом "Паблик Енемија" хип-хоп је одједном био преплављен новим извођачима који су се посветили афроцентричним темама - рекао је Ервелајн.

Били су прва реп група која је одлазила на проширене свјетске турнеје, што им је донијело велику популарност и утицај у Европи и Aзији. Помогли су дефинисати и креирати такозвани "реп-рок" или "репкор" жанр.

Професор Гриф

Неколико чланова "Паблик Енемија" је озлоглашено по свом сврставању са организацијом "Натион оф Ислам" и њеним вођом Луисом Фараканом. Професор Гриф изјавио је у разговору са Дејвидом Милсом из "Вошингтон тајмса" да је већина Јевреја одговорна за "већину зла које се збивају широм свијета".

Према књизи Чака Дија, "Fight The Power", након што је Гриф цитирао неколико јеврејских извора у интервјуима који су услиједили, Милс се покајао због чланка и извинио Грифу. Послије тога Гриф је напустио групу и основао сопствени бенд, "Last Asiatic Disciples", чији су текстови били чак радикалнији и политички директнији.

"Шиндлерова листа"

Један од синглова "Паблик Енемија" звао се "Swindler's Lust ", чиме су искривили назив "Шиндлерове листе". По издавању сингла групу је осудила "Antu-Defamation League" иако је група изјавила да не умањује догађаје у холокаусту већ да упоређују ропство с холокаустом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана