Face поново на сцени

Никола Лугић
Face поново на сцени

Британска поп рок група "Face", која је на врхунцу славе била седамдесетих година прошлог вијека, поново се враћа на музичку сцену уз измјене у саставу бенда.

Уз клавијатуристу Ијана Меклагана, гитаристу Ронија Вуда и бубњара Кенија Џонсона поставу ће чинити Мик Хакнал из "Симпли реда", који ће на вокалима замијенити Рода Стјуарта. На мјесто покојнога басисте бенда Ронија Лејна ускочиће басиста "Секс пистолса" Глен Метлок.

Идеја о поновном окупљању јавила се прије двије године. Тада је то најавио Род Стјуарт, рекавши да чланови бенда размишљају о окупљању и концертима. Затим су се и нашли Стјуарт, Вуд, Меклаган и Џонес. Одржали су пробу, али је Стјуарт послије изјавио да то није тачно и да нема поновног састајања чланова групе.

Послије Стјуартовог демантија, група "Face" одржала је прошле године концерт у лондонском "Ројал Aлберт холу", на којем је Стјуарта замијенило више пјевача, укључујући Мика Хакнала. Био је то први њихов концерт послије 1975. године.

Чланови бенда су саопштили да ће група у августу одржати концерт у Енглеској, а да у јануару крећу на турнеју са бившим гитаристом "Gans N Rosses" Слешом и бубњаром из првобитне поставе Кенијем Џонсоном. Мик Хакнал већ је био на пробама са осталим члановима групе, који су објаснили да не могу да чекају да Род Стјуарт заврши са постојећим обавезама.

- Нисмо искључили могућност да Род дође. Ствар је у томе да је његов распоред толико пун и да му његов менаџер даје нови посао сваки пут када га позовемо. Немамо више времена за чекање. Тренутак је сада - рекао је Би-Би-Сију гитариста из прве поставе Рони Вуд.

Хакнал ће рад са "Симпли редом" завршити послије посљедњег концерта ове године.
- Он је прије свега пјевач балада, романтичан, али када пјева рок, ако зажмирите, то звучи као "Фејсиз" 1970-их година, он заиста умије да изводи њихове пјесме - рекао је Вуд за црвенокосог пјевача "Симпли реда".

Новоформирани састав први концерт одржаће 13. августа на фестивалу Гудвуд на југу Енглеске.

"Фејсиз" су енглески рок бенд основан 1969. Издали су четири студијска албума и редовно ишли на турнеје широм свијета, све до јесени 1975. године. Све вријеме Стјуарт се бавио соло каријером, а Вуд је наступао са "Ролинг стоунсима", којима се касније и придружио. У периоду од 1970. до 1975. године "Face" су редовно ишле на турнеје по Британији, Европи, СAД, Јапану, Новом Зеланду и Aустралији. У то вријеме били су међу бендовима који су имали најпродаваније концерте.

Неке од најпознатијих пјесама овог култног рок бенда су "Had me a Really Good Time", "Stay With Me", "Cindy Incidentally", "Pool Hall Richard" и друге. Све поменуте пјесме биле су велики хитови у своје вријеме. Временом је соло каријера водећег пјевача бенда напредовала, дошло је до тога да је Стјуарт својом популарношћу превазишао матични бенд. Тада је почело са лаганим распадањем групе, која је несумњиво оставила свој траг у историји музике, а многи се надају да ће новим окупљањем показати да су спремни и за будућност.

Утицај

Иако су у поређењу са савременицима "The Who" и "The Rolling Stones" уживали само скроман успјех, "Face" су ипак оставиле значајан траг у рок музици и њеној култури. Многи познати бендови признали су да су "Face" имале утицај на њихов рад и стваралаштво. Задивљујуће је да се ради о бендовима који представљају широк асортиман жанрова. Тако су утицај "Фаца" признали бендови од "The Реплацментс" и "The Quireboys" до "Guns N Rosses", "Zou Am I", "The Black Crowes", "Oasis" и "Perl Jam".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана