“Музички калеидоскоп” етно-групе “Ива” пред публиком у Бањалуци: Народ срцем и душом реагује на своје пјесме

Миланка Митрић
“Музички калеидоскоп” етно-групе “Ива” пред публиком у Бањалуци: Народ срцем и душом реагује на своје пјесме

БАЊАЛУКА – Етно-група “Ива” из Добоја наступила је у концертној дворани Банског двора Културног центра у оквиру пројекта “Музички калеидоскоп”, који за главни циљ има промоцију традиционалне музике народа на простору Балкана и то у другачијем и савременијем аранжману.

Поменутим концертом ова етно-група обиљежила је јубилеј - петнаест година постојања, а публика у концертној дворани снажним аплаузима наградила је искрено изведене пјесме из срца и душе.

- У складу са називом пројекта “Музички калеидоскоп”, етно-група “Ива” води кроз своју музичку цев. Публика у Банском двору је у једном звучном простору, којег ми као калеидоскоп окрећемо и мењамо слике, али у овом случају звучне слике оригиналних народних мелодија. Што се тиче карактера мелодија, углавном су љубавне песме, шаљиве песме, уз по једну хришћанску и једну паганску песма. Све говори о нашој традицији и очувању културе и идентитета једног народа, те о постојању народа ових простора - рекао је за “Глас Српске” руководилац етно-групе “Ива” Саша Павловић и додао да гдје год да је “Ива” гостовала, публика је реаговала с одушевљењем.

У оквиру поменутог пројекта, до сада су наступили у градовима широм Републике Српске и Србије.

Када је ријеч о оваквом начину очувања традиције и музике, Павловић сматра да је истински важно да сви заједно посветимо више пажње и простора свима онима који раде на томе.

- Треба медији и држава да улажу много више у ансамбле који се баве таквим стварима. Не причам само о “Иви”. Ту је и етно-група “Траг”, ту је Српско пјевачко друштво “Јединство”, ту је хор из Бијељине “Србадија” и “Вила” из Приједора. Република Српска сигурно има двадесет репрезентативних ансамбла, који могу да представљају културу и нека улажу у нас, а ми би требало годишње да имамо четрдесет концерата. Народ воли културу, своју песму, макар је и променили и ставили у други контекст, али они препознају. То је тај континуитет и дух који се осећа, на шта реагује и срце и душа - додао је Павловић.

Поред изворног народног музичког стваралаштва, “Ива” се бави и очувањем српских духовних - литургијских и паралитургијских пјесама. Име је добила по трави иви која расте на оближњој планини Озрен и на својим наступима увијек покушавају да оправдају изреку “Трава ива од мртва прави жива”.

Гост концерта била је пјевачка група Катедре за етномузикологију Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.

Отворене изложбе добитница Плакета Банског двора

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана