Ерик Клептон објављује раскошни бокс-сет: Концертни спектакл гитаристичког хероја

Бранислав Предојевић
Ерик Клептон објављује раскошни бокс-сет: Концертни спектакл гитаристичког хероја

ЛОНДОН - Легендарни гитариста Ерик Клептон најавио је раскошни сет свог чувеног албума уживо “24 Nights”, који ће под називом “The Definitive 24 Nights” бити објављен 23. јуна.

Након рекордног низа од 12 концерата у “Ројал Алберт холу” 1989. године, гитариста је оборио властити рекорд 1990. године, свирајући 18 вечери на том мјесту између 18. јануара и 10. фебруара да би поново 1991. године, свирао 24 вечери између 5. фебруара и 9. марта, што је на крају довело до серије од 54 концерта одсвираних у три године на једном истом мјесту.

Оригинални албум је добио име по серији концерата из 1991. године, али је укључен низ снимака из претходна два сета наступа, а сам албум има статус концертног класика и то не само код обожавалаца чувеног гитаристе, представљајући надахнуту шетњу кроз његов опус.

Ново издање укључује раније необјављене верзије многих класика а комплетни пакет је подијељен у три одјељка: рок, блуз и оркестар, а биће доступан у три верзије као бокс од 6CD дискова, 8 плоча  и 3 блу-реј диска уз скоро шест сати музике.

Оригинална листа од 15 пјесама проширена је на укупно 47, укључујући нумере претходно необјављене верзије класика попут “Sunshine Of Your Love”, “Crossroads” и “White Room” и соло хитове као што су “I Shot The Sheriff”, “Wonderful Tonight” и “Cocaine”.

Клептонов дугогодишњи сарадник и инжењер звука Сајмон Клими каже да ново издање доноси потпуну нову димензију звука, коју је он реконструисао уз помоћ продуцента Питера Ворслија и режисера Дејвида Бернарда.

- У потпуности смо ремиксовали звук за концерте у систему “Долби атмос” од нуле, као и монтирали и реконструисали филм из оригиналних снимака које смо пронашли. Било је то узбудљиво концертно путовање и срећни смо што ће обожаваоци чути ове изванредне наступе који се често називају светим гралом за обожаватеље Ерика Клептона у новом и импресивном звуку - рекао је Клими.

Албум је најављен синглом који садржи раније необјављену верзија класика супергрупе “Derek and The Dominoes” и један од највећих хитова у Клептоновој каријери, славну нумеру “Layla”, овај пут снимљену са комплетним оркестром којим је дириговао славни Мајкл Кејмен.

Филм

Клептон је поводом промоције албума такође најавио глобални биоскопски догађај, са концертним филмом “Across 24 Nights” који долази на екране 17. маја, са пројекцијама на бис од 21. маја.  Филм садржи списак од 17 пјесама, а Клептона и бенд су на позорници угостили филхармонијски оркестар, а међу гостима су Фил Колинс, Алберт Кинг и Бади Гај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана