Енергична фузија метала и виолончела Aпокалиптике

Мирна Пијетловић
Енергична фузија метала и виолончела Aпокалиптике

Концерт једног од најатрактивнијих свјетских бендова, финске "Aпокалиптике" апсолутно је доказао у понедјељак увече на тврђави Кастел у Бањалуци да фузија метал звука и виолончела савршено складно функционише.

Увертиром у двочасовни енергични концерт "Aпокалиптике", која је гостовала у Бањалуци у оквиру свјетске турнеје и промоције новог албума "Седма симфонија", атмосферу на Кастелу загријали су увијек жестоки Бањалучани из групе "Танкер", који су публици одсвирали пјесме са свог првенца "Sorry Drives the Will".

Послије 45 минута "прже" Огњена Топића, Саше Рогића, Дејана Савића, Ђорђа Становиковића и Бранка Ступара из групе "Танкер", бину је заузела финска четворка и енергична свирка могла је да почне. Прилично велики број обожавалаца метал звука поздравио је овацијама чланове "Aпокалиптике", који су били одушевљени пријемом код бањалучке публике. Како је било и очекивано, највеће одушевљење присутник изазвали су неки од највећи хитова легендарне групе "Metallica" као што су "Better than you", "Master of puppete", "Nothing else matters" и други, а одлично су примљене и њихове ауторске пјесме са албума "Седма симфонија". Како су Еико Топинен, Паво Летјенен, Макс Лило и бубњар Мико Сирен завршили престижну академију "Sibelius", приуштили су публици дио атмосфере са класичног гудачког концерта. Одлична свирка, енергично враћање на бис, беспријекорна организација агенције "Фронт стејџ" и присан контакт са публиком резултовали су феноменалном забавом како на бини, тако и на цијелој тврђави Кастел, а чланови овог атрактивног бенда из Финске обећали су да ће се поново вратити у Бањалуку.

Aпокалиптика је основана 1993. године у Хелсинкију, а свјетску славу су у почетној фази каријере стекли фуриозним обрадама метал класика искључиво на виолончелима. Бенд је оригинално и настао као "Metallica tribute band", а у каснијој фази почели су да свирају и властите пјесме. Први такав албум био је "Reflections" из 2003. године, на којем је бубњеве одсвирао Дејв Ломбардо из "Slayera". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана