Еминемов опоравак

Никола Лугић
Еминемов опоравак

Поводом објављивања седмог студијског албума "Recovery", најпознатији бијели репер на свијету открио је како се "скидао" са пилула, како се тада осјећао и како је снимао нови албум.

Најпродаванији музичар у протеклих десет година признао је за магазин "Билборд" да често размишља о умјетничким заслугама, те наставља отворено да говори о томе зашто је квалитет његова посљедња два албума толико различит.

- Био сам поприлично зависан од таблета када сам радио на албуму "Encore", а и у већем дијелу док сам стварао "Relapse". Када сам се први пут "очистио" био сам пресрећан, јер нисам више био заробљеник зависности и живот ми се чинио тотално другачијим - рекао је Еминем за "Билборд".

Каже да је био одушевљен дрвећем и свијетом око себе који раније није примјећивао, а колика је била његова зависност најбоље говоре ријечи његовог дугогодишњег менаџера.

- Свако ко познаје некога ко се борио против оваквог вида зависности зна да то може бити екстремно захтјеван процес. Током тог периода, ја сам изгубио не само пословног партнера већ и великог пријатеља. Сада се све напокон вратило и то је невјероватан осјећај - изјавио је за исти магазин Пол Розенберг.

Продуцент Џаст Блејз каже да је Еминем прије снимања посљедњег албума "Recovery" био свјестан грешака које је направио на претходним албумима.

- Враћао сам се у прошлост и слушао пјесме са албума "Marshall Mathers LP", "The Eminem Show" и неке са албума "Encore". Питао сам се зашто музика више не звучи тако. Пјесме са тих албума су биле пјесме које су нешто значиле. Тада сам имао жељу да напишем пјесму која би имала неко значење, умјесто да је само направим - присјетио се Еминем.

Већину пјесама са албума "Recovery" Еминем је снимио у свом кућном студију.

- Још увијек имам студио у кући, али он ме подсјећа на мрачна времена. Чим су све пилуле биле испране из мог система, а ја почео да сагледавам ствари јасније, силазак низ степенице у мој подрум почео је мало да ме плаши - изјавио је Еминем.

Сада када Еминем најављује нову еру у својој музичкој каријери, поставља се питање како ће то утицати на његово пословање.

- Могу да продам 80 милиона CD-ова, али то ми ништа неће значити. Aко музика не дође до фанова, до људи који цијене прави хип-хоп, немам шта да тражим на сцени - рекао је репер.

"Recovery" је у продају изашао 18. јуна ове године и већ је побрао симпатије критике и публике.

Еминем је вишеструки добитник "Греми" награде, а продао је више од 75 милиона албума по цијелом свијету и други је најуспјешнији хип-хопер свих времена, иза преминулог гангста репера Тупак Aмару Шакура. Један је од најпознатијих и најконтроверзнијих репера данашњице. Еминем је уједно и далеко најуспјешнији бијели репер свих времена. Неки га упоређују са највећим пјесницима књижевне историје и покушавају ставити у школске уџбенике, а други га мрзе као неморално зло. Неки га познају по судским тужбама, а други по хит сингловима и албумима. Познат је и под надимком Слим Шејди, а каријеру је започео у "Aftermath Entertaimnenth" студију који је водио познати репер и продуцент Dr Dre. Његов живот није ништа мање занимљив и фасцинантан од његове музике, као и начина на који је оставио печат на популарној култури. Имао је бројне афере које се протежу кроз његову каријеру, а сигурно је најпознатија она са бившом женом Ким. Има кћерку Хаили која му је, како каже, све на свијету.

Године 2002. је направио филм "8 Mile" који је његова полубиографија. Послије успјеха његових албума основао је властиту издавачку компанију "Shady Recors" која данас као чланове броји много репера. Еминемова издавачка кућа "Shady Recors" уздигла је многе музичаре, а један од најпознатијих је 50 Cent.

Критика

Многи реномирани критичари и музички магазини позитивно су оцијенили Еминемов нови албум. Магазин "Ролингстон" дао је четири од пет звјездица, док је "USA Today" похвалио нови реперов пројекат оцијенивши га оцјеном 3,5. Треба рећи да је у овом часопису највећа оцјена четири. Публика такође није остала равнодушна, а сингл "Not Affraid " се већ неколико седмица налази у самом врху свјетских топ-листа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана