Елвисова музика за 21. вијек

Никола Лугић
Елвисова музика за 21. вијек

"Нови" албум Елвиса Прислија, на којем ће се наћи 12 хитова легендарног пјевача који су прерађени за представе трупе "Cirque Du Soleil" у Лас Вегасу, излази у новембру ове године.

Пјесме на којима је радио музички директор пројекта Ерих ван Турно добиле су нове аранжмане и представљају музику "онакву какву би Елвис снимао у 21. вијеку".

Aлбум се зове "Viva Elvis", а на њему се, између осталих, налазе нумере "Opening", "Blue Suede Shoes", "That's All Rights", "Heartbrak Hotel", "Love Me Tender"…

Објављивање овог албума само је мали дио свега што се ове године урадило у част Краљу.

Цијеле године обиљежава се рођендан трагично преминулог пјевача Елвиса Прислија. Изложбе, нове књиге о његовом животу, резање рођенданске торте у Грејсленду, филмски маратони и други догађаји посвећени су краљу рока Елвису Прислију. Изложбом у Националној галерији портрета у Вашингтону, музеј "Smithsonian" усредсриједио се на Елвисов утицај послије његове смрти. Међу портретима истиче се златно попрсје Елвиса презентованог као Јулије Цезар, те поштанска марка из 1993. године, најпопуларнија америчка марка свих времена, штампана у 500 милиона примјерака.

Три нове биографије које су ове године изашле из штампарија употпуњавају збирку од више од 50 књига написаних о животу и дјелу Елвиса Прислија. Биографија "Baby, Let's Play House", ауторке Aлане Неш, истражује Елвисов однос према женама у свјетлу његове снажне везаности за мајку. Елвис је у свим женама тражио мајчинску бригу, али је није ни могао добити јер је бирао премладе дјевојке.

Џорџ Клајн, телевизијски водитељ, у књизи "Elvis: My Best Man", описује своје дружење са Прислијем у школи, те такође истиче да је мајка имала импресиван утицај на сина који је управо због ње био увијек добро васпитан младић и никада јој се није супротставио.

Књигу "The King and Dr. Nick: What Really Happened To Elvis And Me" потписује Џорџ Никопоулос, Прислијев лажни доктор који је био оптужен да је коктелима лијекова које је преписивао Елвису изазвао његову смрт. Никопоулос вјерује да би Краљ поживио да је уз њега била мајка, која је и сама прерано умрла 1958. године, са 46 година, јер би га приморала да живи уредним животом, придржава се дијете и узима лијекове за дијабетес. Двије особе које су му тада биле најближе, његов менаџер Том Паркер, те његов отац Вернон, нису му помогле.

- Први се пјевачу није супротстављао јер га је занимала само зарада, а други је сукоб избјегавао из страха да не буде одбачен - тврди Никопоулос.

Елвис Aрон Присли рођен је у градићу Источни Тупело 8. јануара 1935. године у америчкој савезној држави Мемфис, а умро је 16. августа 1977. године. Често је називан Краљем рокенрола или само Краљем. Почео је да пјева са 13 година на црквеним свечаностима и средњошколским приредбама у Мемфису. Са 18 година напустио је школу и пожелио да ради као портир у биоскопу, те као возач камиона. Прву пјесму снимио је као рођендански дар мајци, а прву плочу издао је 1954. године. Његов "узлет" започиње средином педесетих година хитовима "That`s All Right Mama" и "Heartbreak Hotel", а најуспјешнији период доживио је од 1960. до 1975. године у којем је издао 52 плоче и за живота их продао у око 600 милиона примјерака.

Филмску каријеру започео је 1956. године филмом "Воли ме њежно". Већином је играо у музичким филмовима осредње вриједности, али са насловним пјесмама које су редовно постајале хит. Од 1957. до 1966. године Присли се налазио на листи десет најкомерцијалнијих америчких глумаца.

Године 1975. наступају озбиљни здравствени проблеми, дијабетес, гастритис, а придружује се и дрога о којој је Краљ постао завистан. У априлу 1977. године доживљава срчани удар, али не мијења начин живота, а 16. августа 1977. године Елвис пада у дубоку кому због превелике количине дроге. Љекари покушавају да му спасу живот, али не успијевају. Елвисова смрт потресла је милионе обожаваоца који су се одмах сјатили у Грејсленд да великану одају посљедњу почаст.

Рекорди

Елвис Присли потукао је све могуће рекорде и важи за најпродаванијег музичког извођача. Елвис је још док је био жив постао легенда, па је у двадесетак година рада објавио 97 плоча, а на врховима топ-листа провео је чак 996 седмица. Послије смрти наставио је да обара рекорде, те је од његове смрти до данас продато више од 500 милиона албума овог легендарног краља рока.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана