Елвис Костело издаје бокс-сет

ГС
Елвис Костело издаје бокс-сет

ЛОНДОН - Славни британски рок музичар Елвис Костело објавиће 1. новембра раскошни бокс-сет од шест дискова под називом “King Of America & Other Realms ”.

Као што му име говори, овај сет од шест дискова укључује ново ремастеризовано издање албума “King Of America” из 1986. године, оригинално произведеног у копродукцији са Ти Боне Барнетом. 

Поред тога, колекција садржи претходно необјављени концерт уживо снимљен у “Ројал Алберт холу” у Лондону 1987. године, плус још гомилу необјављених демо-снимака, снимака и снимака уживо, есеј од 35 страница од самог Костела и ријетке фотографије. Како је сажето речено у саопштењу за јавност, сет слави и истражује доживотну љубав, фасцинацију и утицај писца пјесама америчком музиком.

Прецизније речено, колекција од 97 пјесама обухвата период од демо и снимања за “King Of America” из 1986. до живе верзије “Brilliant Mistake”, која је снимљена раније ове године.

Обухвата успутна заустављања за васкрсавање или откривање лајв и студијског материјала повезаног с албумима, укључујући “Spike”, “Тhe Delevery Man”, његову сарадњу са пијанистом Аланом Таузентом као и групни пројекат везан за Боба Дилана “Lost on the River: The New Basement Tapes” те дуете са Розаном Кеш и Крисом Кристоферсоном.

Заједничка нит у материјалу извученом из посљедње четири деценије рада је да је све снимљено у Америци или урађено у стилу који евоцира американа звук, при чему је велики дио (али не сав) урађен у сарадњи са продуцентом Барнетом.

Оригинални албум “King Of America” био је десети студијски албум енглеског кантаутора објављен 21. фебруара 1986. године. Снимање је обављено средином 1985. у различитим студијима у Лос Анђелесу са групом америчких сешн музичара названих “Тhе Confederates”. Одабрао их је Барнет, а међу њима су били Реј Браун, Ерл Палмер и бивши чланови бенда Елвиса Прислија.

Уз углавном акустичан звук “King Of America” био је одмакао од Костелових претходних албума, истражујући коријене рока, кантрија, фолка, ар-ен-бија и американе. Његове личне пјесме задиру у теме романтике, издаје, алкохолизма и америчког сна, а он је албум сматрао кључним креативним искораком у властитој каријери.

- Мислим да би поп музика била много здравија да с времена на вријеме плоча попут “King Of America” буде велики хит. То би охрабрило друге да буду одважнији и да раде изван луђачке кошуље формата - рекао је Костело.

На насловној страни је Костело који носи круну и одговарајући сако, што су тадашњи коментатори сматрали и смијешним и озбиљним. “King of America” достигао је 11. мјесто у Великој Британији и 39. мјесто у САД и данас се сматра једним од врхунаца Костелове каријере, иако у доба изласка није постигао већи комерцијални успјех.

МИНИ ВЕРЗИЈА

Сет ће пратити и скромнија CD верзија на два диска која ће садржавати ремастеризовани “King Of America” и други диск са најзанимљивијим детаљима из колекције. 

Обје верзије се могу унапријед наручити. Комплетно слушање нумера за ово издање доступно је на стримингу, заједно са новом ремастеризованом верзијом нумере “Индоор Фирењоркс” из 2024.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана