Електрични оргазам одржао концерт као прославу 40 година албума из 1982.

Танјуг
Електрични оргазам одржао концерт као прославу 40 година албума из 1982.

БЕОГРАД - Чувени београдски рок бенд “Електрични оргазам” одржао је синоћ концерт у сали “Американа” Дома омладине Београда, поводом 40 година од изласка другог албума “Лишће прекрива Лисабон” из 1982. године.

Нераздвојна рокерска петорка - фронтмен бенда Срђан Гојковић Гиле, Љубомир Ђукић Љуба, Зоран Радомировић Шваба, Благоје Недељковић Паче и Бранислав Петровић Банана пружила је изузетан наступ од пуна два сата и 29 пјесама, на веома садржајној и богатој сет листи.

Ексклузиван концерт састав је стартовао са пјесмама управо са необичног и концептуалног албума “Лишће прекрива Лисабон”, који слави 40. рођендан - “Бомба” и “Алабама”.

 “Добро вече, људи. Лишце прекрива Београд. Хајде онда кренимо, или пођимо”, обратио се кратко лидер бенда и најавио управо нумеру “Пођимо”.

Рок састав овом приликом није одсвирао све пјесме са поменутог антологијског албума, како је то понекад обичај код музичара, већ је умјешно креиран избор пјесама које публика дуго није имала прилику да слуша уживо.

Гиле и Љуба су се веома ефектно смјењивали за микрофоном, са веома захтијевним вокалним дионицама нумера које су у почетку каријере са првим албумима биле у жанру панк музике.

Тако су наставили у том низу - “Африка”, огроман непревазиђен хит “Крокодили долазе”, онда мјешавина повратка на албум слављеника- “Четворо”, “Знам”, “Лептир”, уз ранији хит “Ви”.

 “Мало да се вратимо на наш “Пакет аранжман”, Гиле је на велико одушевљење започео панк хит над хитовима који готово никад не блиједи - “Златни папагај” и без секунде паузе Љуба је вокално, као увијек бриљирао на панк рок атракцији “Небо”.

“Идемо сад на први сингл са “Лишће прекрива Лисабон”, пјевач и гитариста Гојковић је најавио наслов “Доколица” која је загријала фанове поштено.

 Гиле као увијек је био домаћин концерта, који уводи публику у свој богат опус као час историје домаћег рокенрола чији су они веома значајан дио.

Иначе је вода бенда имао на себи мајицу са омотом албума “Лишће прекрива Лисабон” на коме је усликан нажалост прерано преминули бубњар Горан Чавајда Чавке, наравно никада прежаљени умјетник.

“Путујемо мало у будућност, back to future, један скок на албум “Летим, сањам, дишем”, увео је Гиле аудиторијум у хит “Хајде, бејбе, Дај да видим сад” са расплесаном салом “Американа”.

Веома често група не дозвољава љубитељима да барем мало предахне, одмори, већ из огромне колекције хитова они су наставили да одушевљавају и то овим редослиједом - ријетко снажан бисер “Да си тако јака” и наравно маестрални “Капетан Есид” - увијек публика са упаљеним мобилним телефонима на овој рок балади и пјева романтичне стихове “Све моје више није моје, све моје сад је твоје”.

Пјесма “Где смо сад?” мало је била подсхећање на посљедњи истоимени албум од прије четири године.

Филмска музика је увијек добродошла, те је услиједила нумера “Секс, дрога, насиље и страх” и “Свечане беле кошуље” - апсолутно ремек дјело из хит филма “Црни бомбардер” (1992) Дарка Бајића.

Композиција “Скамењен”, не тако често на репертоару бенда, синоћ је имала своју снажнију улогу (током пандемије реализован је спот за ту старију нумеру), и врхунац овог сегмента био је такође хит у шмекерском мачо стилу -”Спојимо се сад”.

Сет листа је укључила “Био сам лош”, увијек симпатична и многима омиљена “Ја сам тежак к'о коњ”, да би у једном даху обрадовали аудиторијум са “Немаш ником ништа да даш” и увијек разиграном атракцијом “Игра рок'ен'рол цела Југославија” (још више бијеше популарна у анти-ратном филму “Лепа села лепо горе” (1996) Срђана Драгојевића).

Услиједила је духовита и моћна “Дебела девојка” која стално измори публику од снажног хорског пјевања и плеса, послије толико одсвираних хитова. “Ово је била наша омиљена песма”, открио је Гиле за култну нумеру “Бејбе, ти ниси ту”, и лагано се назирао завршетак ове рок одисеје вечерас.

“Ево за крај једна песма за овог дечка на мојој мајици, за Чавкета - “Како бубањ каже”, емотивно је лидер подијелио са публиком љубав према драгом пријатељу и колеги из бенда, тако да је и пјевао “Како Чавке каже”.

“Ми смо се бавили уметничком музиком, не комерцијалним аспектом, и није нам било важно колико ћемо плоча продати. Говорили су нам са више страна да је тај албум јединствен, да нема никакве узоре у другим уметницима или албумима”, присјећао се раније фронтмен бенда о слављеничком албуму.

На бис су извели двије нумере, прва беше -”Конобар”, са вокалом Љубе, јер је управо он и написао текст те пјесме 13. јануара давне 1980.године у кафани “Морнар” преко пута Дома омладине, када је званично и основан “Електрични оргазам”, како је подсјетио Гојковић.

“ И за крај једна егзистенцијална, изволите”, духовито је Гиле представио композицију - хит “Не постојим”, и тиме дефинитивно завршио још један успјешан концерт након 130 минута жестоке свирке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана