Ела Фицџералд - била и остала прва дама џеза

Никола Лугић
Ела Фицџералд - била и остала прва дама џеза

Љубитељи џез музике сваког 25. априла прослављају рођендан џеза, јер је баш на тај дан 1917. године рођена једна од највећих и најбољих џез пјевачица свих времена Ела Фицџералд, позната и као "Прва дама џеза".

Ела Џејн Фицџералд сматра се једним од најбољих женских вокала у историји ове врсте музике. Позната и као "прва дама пјесме" и "леди Ела" била је америчка џез пјевачица са вокалом од три октаве.

Била је позната по својој чистоћи тонова, беспријекорној дикцији, фразирању, интонацији и импровизацији која је подсјећала на звук трубе, посебно у њеним скетовима.

Пјевала је са полетом и енергијом која је још без премца, и то од спорих, тужних балада до ап-темпо бибоп мелодија. Елино је дјетињство било "изрешетано" губицима најмилијих.

Рођена је у Њупорт Њузу у Вирџинији, као дијете Вилијема и Темперенс Фицџералд. Брак њених родитеља распао се када је Ела била дијете. Мајка се сели у Јонкерс у Њујорку да би била са својим момком Џоом да Силвом, који је Елу третирао као кћерку. Када је имала 15 година, 1932. године, њена мајка погинула је у саобраћајној несрећи, а убрзо послије тога Џо да Силва умро је од срчаног удара. 

Тинејџерка Фицџералд је провела идућих неколико година у невољама и под старатељством наставника који су злоупотребљавали свој положај. 
Када је имала 17 година Ела се пријавила на такмичење у плесу у чувеном "Aполо театру" у Харлему.

Међутим, на бини се паралисала, и превише нервозна да игра, одлучила је да пјева пред подругљивом и нестрпљивом публиком. Тада је сазнала да ће од публике добијати само дивљење и подршку у својој 57 година дугој каријери. 
Отпјевала је Хоаги Кармајклову "Judy" и публика је била "купљена". Послије неколико излазака на бис добила је награду од 25 долара и тако започела своју каријеру као џез пјевачица.
Сљедеће године Фицџералдова је привукла пажњу бубњара и лидера биг бенда Чика Веба. Он је дао младој пјевачици прилику да се докаже, а када је показала да константно може одушевљавати публику, Веб је унајмио да иде на турнеју са њима. Током касних тридесетих година прошлог вијека Ела је наступала на неким од најпознатијих мјеста у јеку свинга као што је харлемски "Savoy Ballroom ". Године 1936. потписала је уговор са "Decca Records ", за који је снимила "A-Tisket A-Tasket " 1938. године. Са овом верзијом пјесме за дјецу она је "скочила" на врхове топ-листа поп музике и постала звијезда. 
Поред одушевљења публике, Фицџералдова је освојила и дивљење музичара. Године 1942. Ела почиње соло каријеру, прилагођавајући се актуелном бибап стилу. Фицџералдова почиње да пјева са биг бенд Дизи Гилеспија 1946. године. Инспирисана Гилеспијем, једним од најутицајнијих музичара бибапа, Ела је почела да пјева подражавајући саксофонисте и трубаче и тако развила стил пјевања. Могла је и да имитира неке од њених скет претходника, као што је Луј Aрмстронг.

Исте године заљубљује се у басисту Реја Брауна, такође члана Биг бенда Дизи Гилеспија. Вјенчали су се 1947. године, а развели шест година касније због, како су рекли, захтјевних распореда турнеја. Норман Гранц, Елин менаџер, отвара јој врата ка "Verve Records". Са том продуцентском кућом Ела је снимила неколико мулти-албума на којима пјева пјесме најбољих џез композитора тог времена као што су "Ella sings The Cole Porter Songbook" и "Ella sings Duke Ellington Songbook", који јој шире популарност много обимније од џез публике.

Ела Фицџералд снимала је све до раних деведесетих, када су је спријечили здравствени проблеми. Умрла је 15. јуна 1996. године у својој кући на Беверли Хилсу, у 79. години живота.

Награде

Ела Фицџералд је добила 14 "Греми" награда, а награђена је Националном медаљом умјетности од Роналда Регана и Предсједничком медаљом слободе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана