“Ехо радар” побједник “Демофеста”

Миланка Митрић
“Ехо радар” побједник “Демофеста”

БАЊАЛУКА - Након пет година регионални фестивал демо бендова “Демофест” вратио се у Бањалуку, а послије сјајног првог дана, викенд  је донио временске неприлике које су спријечиле да фестивал буде реализован у потпуности како је планирано.

Дио ревијалног програма од петка, због јаког олујног невремена, помјерен је за синоћ. Међутим, финалисти такмичења синоћ нису имали прилику да наступе по други пут у финалу, јер су организатори, због лоших временских прилика, били принуђени да њихове наступе откажу, те да програм отворе ревијалним дијелом фестивала.

У оквиру ревијалног програма наступили су “Лајбах”, Паров Стелар, “Саншајн”, “Ниплпипл”, Кирил Џајковски, МКДСЛ, Бојана Вунтуришевић и бројни други, и то на двије бине, гдје је свако од њих приредио истински незаборавне концерте, уз познате пјесме и добру енергију, која је трајала до зоре, када је МКДСЛ затворио фестивал својим сетом “Клубославија”.

Иако је вријеме спријечило демо бендове да наступе у финалу, најбољи су изабрани, а жири је једногласном одлуком  на побједничко мјесто поставио “Ехо радар” из Приједора/Бањалуке, саопштено је на прес-конференцији која је данас одржана у Дому омладине Бањалука.

Друго мјесто освојио је бенд “ЛоМ” из Копривнице, док треће мјесто дијеле бендови “Шкофја Лока” и “Развигор” из Београда.

Побједнике је изабрао жири који је радио у саставу: Бранкица Јанковић, Зоран Марковић, Бранислав Предојевић, Бранислав Бане Антовић и Зое Кида. Награда за прво мјесто износи 5.000 евра, за друго 2.000, а треће 1.000 евра. Осим поменутих, додијељена је и награда “Плави бас” која је припала басисти састава “Неки репери” Ивану Тадину.

Директорица “Демофеста” и чланица жирија Бранкица Јанковић рекла је да је, организационо, ово било једно од најтежих издања, највише због сталних промјена времена и временских неприлика.

- Имали смо једно од најбољих издања демо бендова. Жири је донио одлуку. Јуче смо кренули у дан с идејом да ће бити могуће одржати програм онако како смо одлучили да откажемо дио програма гдје је требало да наступе демо бендови. Ми као жири смо вијећали и донијели смо одлуке, изабрали побједнике и прогласили их - рекла је директорица “Демофеста” Бранкица Јанковић на прес-конференцији.

Чланица жирија Зое Кида је рекла да јој је жао што су околности биле такве, те да једнако разумије и бендове и организаторе. Она је истакла да им је било тешко да изаберу, јер је током пријава било доста бендова који нису звучали само као демо бенд, али и да је конкуренција била велика.

- Ми смо се водили критеријумима, пре свега, колико су бендови млади, колико имају прилике и начина да се представе широј публици. Било је доста бендова који су познати публици, али водили смо се критеријумима да то буду млади бендови који имају оригиналан звук - навела је она.

Када је ријеч о побједничком бенду, она је истакла да су имали једногласан став око “Ехо радара” те да је то бенд који је имао сјајан наступ, прави модеран бенд који може да стане на црту свим већим познатим бендовима.

- То је бенд са врло јасним, оригиналним звуком, тако да није било двоумљења - казала је Зое Кида.

Члан жирија Зоран Марковић истакао је да је “Демофест” битан за читав регион и за све крајеве нашег говорног подручја.

- Суштина је платформа коју фестивал даје бендовима. Суштина окупљања је да сву креативу “Демофест” треба да каналише и буде трансмитер ка медијима и публици. Важно је за младе бендове и да дијеле бину са врхунским именима - казао је он.

На овогодишњем фестивалу наступило је 18 демо бендова, а у финале је прошло осам - “Неки репери”, “The Restless Sea", “ЛоМ”, “MISH”, “Ехо радар”, “Развигор”, “Шкофја Лока” и “Оксајо”. Када је ријеч о ревијалним извођачима, осим раније поменутих, посјетиоци су ове године имали прилику да уживају у наступима бендова “Морчиба”, “М.О.Р.Т”, као и Dub FX-a,  Ђорђа, Там, Хиљсон Манделе и других.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана