Еби Линколн, вјечити борац за грађанска права

Небојша Лакић
Еби Линколн, вјечити борац за грађанска права

Aмеричка џез пјевачица и борац за грађанска и права црнаца Еби Линколн умрла је 14. августа у Њујорку у 80. години живота. Иза себе је оставила богату дискографију, играла је у неколико филмова, а била је позната и као композитор.

Први албум "Affair - A Story of a Girl in Love", који је постигао велики успјех, снимила је давне 1956. године. Исте године дебитовала је и као глумица у филму "The Girl Can't Hell It".

Године 1960. пјевала је на политички ангажованом албуму "We Insist! - Freedom Now Suite" џез бубњара Макса Роуча, за кога се и удала двије године касније. Њена сарадња са њим и Оскаром Брауном Џуниором на поменутом албуму била је својеврстан тестамент борбе против расизма и њена даља музичка каријера кретала се претежно у том правцу.

Идућих година објављује албуме који освајају водећа мјеста на топ-листама, попут "You Gotta Pay the Band", који је снимила са Стеном Гетцом и "Devil's Got Your Tounge", на којем је конкретније критиковала репере, комичаре и филмске продуценте због клевета на рачун црначке културе.

Еби је као дјевојка на себе скренула пажњу не само гласом, већ и изгледом - насловне странице њених албума на почетку каријере красиле су фотографије у заводљивим хаљинама, а нова нада џез сцене појавила се и у филму Џејна Менсфилда у хаљини коју је позната Мерилин Монро носила у филму "Џентлмени више воле плавуше".

Потпуни заокрет у имиџу десио се послије удаје за Роуча, када се Линколнова "трансформише" у својеврсног адвоката за грађанска права, носећи одјећу и фризуре инспирисане афричким културним насљеђем, док је музика коју је послије тога стварала све више обрађивала политичке теме.

Објашњавајући промјену имиџа, 1993. године Линколнова је изјавила: "Хаљина је била важнија од мене. Публика је више посматрала мој изглед, него што је обраћала пажњу на квалитет музике коју сам изводила".

Еби Линколн рођена је 1930. године (право име Aна Марија Вулдриџ). Одрасла је са једанаесторо браће и сестара у руралном дијелу једног мичигенског насеља. Музику је завољела као веома млада и убрзо се посветила учењу свирања клавира и пјевању у школи. У тинејџерским данима радила је као конобарица, али наставила је да пјева, пробивши се до ангажмана у ноћним клубовима у Хонолулуу, да би већ почетком педесетих наступала у врхунским клубовима широм Лос Aнђелеса. Име под којим је наступала мијењала је више пута (Геби Вулдриџ, Геби Ли), да би са менаџером договорила коначно умјетничко име, под којим је и наступа до смрти.

Филмске улоге услиједиле су у шездесетим, прво у независном филму "Nothing But a Man", а затим и у "For Love of Ivy".

Послије развода 1970. године постепено губи на популарности, а албуме објављује за мале независне издавачке куће. Ипак, повратак на стазе старе славе десио се послије потписивања уговора са "Verve Records" и објављивања албума "The World is Falling Down " 1990. године. На албуму су гостовали разни популарни џез музичари, попут пијанисте Хенка Џоунса и трубача Кларка Терија.

Глумачкој каријери на кратко се вратила исте године, улогом у филму Спајка Лија "Mo' Better Blues", у којем су глумиле велике холивудске звијезде попут Дензела Вашингтона, Веслија Снајпса и Самјуела Џексона.

Још девет албума објавила је за "Verve Records ", а посљедњи, назван "Abbey Sings Abbey", излази 2007. године. На њему су се нашле нове верзије старих композиција из плодне дискографије ове пјевачице.

Током више од 50 година каријере освојила је разне награде и највећа признања за музичка достигнућа, а документарни филм о животу Линколнове тренутно је у припреми.

Пријатељи

- Постоје предивне жене, постоје духовне жене, постоје и жене генији - Еби Линколн је била све то. Нећете тако лако пронаћи умјетника који заокружује физичку љепоту и умну супериорност на тако величанствен начин - рекла је Ебина пријатељица редитељ Керол Фридман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана