Џез музеј Мише Блама

Агенције
Џез музеј Мише Блама

Ниш - Изложба експоната Музеја џеза Мише Блама, која обухвата архивску грађу из предратног и послијератног периода џез музике у Србији и сеже све до данашњих дана, отворена је у Нишкој тврђави, у “Салону 77”, јавиле су агенције.

То је само мали дио богатог архивског материјала у вези са џезом у Србији, који је Блам сакупио са амбицијом да то буде дио поставке првог музеја џеза у Европи који би био отворен у Србији.

Међу експонатима су изложени плакат из 1927. године, на којем је приказан Студентски “Mickey jazz” оркестар у Београду, у којем је свирао Рафаело Блам, отац Мише Блама. Ту су и плакати из периода њемачке окупације, слике логорашког џез оркестра, њемачког џез оркестра из 1943. године, виолина из 1927. и слично.

С обзиром на чињеницу да у Европи не постоји музеј џеза, Србија би, уколико амбиције Мише Блама буду остварене, била једина земља која би имала овакву институцију. У плану је, такође, концертна и издавачка дјелатност, отварање џез радионица, библиотека, нототека и фонотека.

Отварањем изложбе музеја џеза практично је почео пратећи програм “Нишвил” џез фестивала, који ће бити одржан од 15. до 18. августа у Нишкој тврђави.

У току вечери изведена је и представа “Welkome”, у оквиру Џез тетра, чији је аутор и главни глумац Драган Јовановић.

“Нишвил”

Међународни “Нишвил” џез фестивал биће отворен данас и трајаће до 18. августа у Нишу и још пет градова у Србији.

Осим концерата, планиране су и четири представе, као и филмска бина, гдје ће прве вечери бити приказан филм Клинта Иствуда, организована изложба скулптура, стрипа, као и различите радионице.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана