Џез авантура напунила салу

Александра Маџар, Фото: А. Чавић
Џез авантура напунила салу

Бањалука - Концерт “Комбајн квартета” и глумице Слађане Зрнић, који је одржан у недјељу увече на великој сцени Народног позоришта Републике Српске у Бањалуци, привукао је бројне љубитеље џез музике.

Наступ је насловљен са “Џез дејт”, а чињеница да је дио публике стајао, јер није било слободних мјеста за сједење доказује да су “Комбајн квартет” и Слађана Зрнић поклонили бањалучкој публици музичку авантуру у џез стилу.

Чланове “Комбајн квартета” чини четворка са бањалучке Aкадемије умјетности, Aлександар Михић (гитара), Милан Савић (клавир), Огњен Петровић (контрабас) и Дејан Тркуља (бубњеви).

- Слађана Зрнић је имала прилику да нас слуша на наступима у бањалучким клубовима и њој се допало како ми то радимо. Знали смо да она одлично пјева и да воли џез музику, па смо тако дошли до идеје да наступимо заједно - рекао је бубњар “Комбајн квартета” Дејан Тркуља.

Каже да су послије одсвираних неколико заједничких пјесама схватили да могу да направе квалитетан наступ.

- Послије тога Слађана је предложила да одржимо концерт у Народном позоришту Републике Српске, на којем би нам она била гост и извела шест пјесама - додаје Тркуља.

Бањалучка публика уживала је у звуковима традиционалних џез стандарда, али и у музици кроз коју су се провлачили новији етно-мотиви.

- Реакције публике биле су изван сваког очекивања. Радује нас што ипак постоје љубитељи џеза који су спремни да плате улазницу, јер су код нас често концерти тог типа бесплатни - казао је Тркуља и додао да су толика посјећеност и енергија која је владала између бенда и публике доказали да је концерт био успјешан.

Џез бенд је основан ове године и комбинује yез стандарде, а најчешће наступају сриједом у “Џез бару” у Бањалуци.

Историјат

Почеци џеза везују се за почетак 20. вијека у СAД. Први период у историјату yеза назван је “Њу Орлеанс” по мјесту постанка и настао је мјешавином музике америчких црнаца и европске музике, а завршава се око 1918. године. Послије Првог свјетског рата створен је нови стил, назван “диксиленд”. Око 1930. године неколико истакнутих музичара, међу којима кларинетиста Бени Гудмен, створило је тзв. свинг, који се ослања на звучност великих оркестара и писане аранжмане. У току Другог свјетског рата, заслугом саксофонисте Чарлија Паркера, пијанисте Телонијуса Монка и трубача Дизија Гилеспија створен је стил по имену би-бап.

 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана