Џеј Зи од опасних улица Бруклина до врха музичке индустрије

Сања Јокић
Џеј Зи од опасних улица Бруклина до врха музичке индустрије

Ко год нешто зна о реп музици сигурно је чуо за Џеј Зија, не само једног од водећих свјетских репера, већ и једног од најбољих и најмоћнијих продуцената данашњице и веома успјешног бизнисмена.

Богатство овог музичког могула данас се процјењује на више стотина милиона долара и један је од најбогатијих људи музичке индустрије.

Шон Кори Картер или Џеј Зи јавности је познат и као оснивач и предсједник издавачких кућа "Rock-A-Fella" и "Def-Jam". Уз то је и сувласник њујоршког клуба "40/40", а данас је власник продукцијске куће "Rock nation".

Рекордер је са највише "број један" албума на Билбордовој топ 200 листи.

Важи за једног од најуспјешнијих репера деведесетих и проглашаван у неколико наврата једним од најбољих репера икад. Досад је објавио десет албума, а најновијим "Blueprint 3" наставља да осваја прва мјеста музичких топ листа. Он је такође био сарадник многим младим бендовима. На примјер, са саставом "Линкин парк" направио је цијели албум.

Познато је и да је Џеј Зи створио највеће музичке звијезде данашњице Бијонсе, Aлишу Киз и Ријану.

Планетарно популарни Џеј Зи је одрастао на опасним улицама Бруклина, у породици коју је напустио отац, а са свега 12 година пиштољем је упуцао рођеног брата у раме.

- Предузетнички дух сам стекао на улици, одрастајући у насељу Марси у Бруклину... Та врста интегритета којем се учите, иако сте у бизнису који је веома илегалан, јесте суштина живота. Бавећи се таквим стварима, глава вам је стално у торби и ако се не држите ријечи, слиједе посљедице. Интегритет који стекнете у тако погрешном контексту важан је ако желите да га примијените за нешто добро... A такве лекције не предају у пословним школама. Ја наравно не одобравам такву врсту искуства, нити га рекламирам, само причам о ономе кроз шта сам лично прошао - наглашава славни реп музичар и маркетиншки геније.

Да је заиста тако потврђује и податак да је имао само 26 година када је основао своју музичку издавачку кућу, а често каже и да је само име Џеј Зи пословни бренд - продужетак њега самог као личности.

- То је једна иста ствар - ако чувате свој интегритет и оно што радите, аутоматски ће опстати и ваш бренд. Срећом по мене, што је добро и у стратешком смислу, ја сам се везао за ствари које заиста волим... То звучи врло просто, али то је заиста бољи пут у животу - истакао је познати музичар.

Бијонсе

Мегапопуларни Џеј Зи је у браку са познатом и атрактивном RmB пјевачицом Бијонсе Ноулс. Њих двоје спадају у најмоћније људе музичке индустрије. Вјенчали су се на крову свог стана у Њујорку у марту 2008. године, а ускоро очекују и рођење првог заједничког дјетета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана