Двоструки винил за 30. рођендан: “Ролингстонси” објављују реиздање албума “Voodoo Lounge”

Бранислав Предојевић
Двоструки винил за 30. рођендан: “Ролингстонси” објављују реиздање албума “Voodoo Lounge”

ЛОНДОН - Легендарни “Ролингстонси” објавиће 12. јула јубиларно винилно издање свог албума “Воодоо Лоунге” из 1994. поводом 30. годишњице његовог изласка.

Оригинално објављен у јуну 1994. године, био је то први студијски албум бенда без басисте Била Вајмена, којег је незванично замијенио Дерил Џонс, који је са “Стонсима” наступао у студију и на турнеји као музичар по уговору. Клавијатуре је свирао Чак Левел, док је Дон Воз доведен да продуцира албум заједно са Џегером и Ричардсом. Сам албум дао је четири сингла: “Yоу Гот Ме Роцкинг”, “Оут Оф Теарс”, “Лове Ис Стронг” и “Го Њилд”, те освојио “Греми” награду за најбољи рок албум. “Воодоо Лоунге” је добио позитивне критике и дебитовао на првом мјесту у Великој Британији и као бр. два у САД (иза соундтрака за “Краља лавова”) гдје је постао двоструко платинаст.

Дон Воз, познат по свом сензибилитету за ретро рок продукцију, наводно је био одговоран за гурање бенда ка конвенционалнијој територији у покушају да репродукује архетипски звук групе. Иако је овај приступ задовољио критичаре и рок оријентисану базу обожаваоца “Стонса”, Мик Џегер је касније изразио одређено незадовољство естетиком албума.

- Било је пуно ствари које смо написали за “Воодоо Лоунге” од којих нас је Дон одвратио: плесне пјесме, афрички утицаји и сличне ствари. И он нас је удаљио од свега тога. И мислим да је то била грешка - рекао је Џегер.

С друге стране, Кит Ричардс је био задовољан, посебно Возовом продуккцијом  и сешн приступом снимању.

- Мени  је Донова продукција веома личила на рад са Џимијем Милером, који је продуцент, али и музичар. За бенд је прави додатни плус имати момка који зна како се ствари свирају и шта се ради у студију. Имали смо доста пјесама, а његов је посао био да то избруси. Атмосфера је заправо била у великој мјери налик на снимање “Еџиле Он Маин Стреет”. Не могу се сјетити сесија на којима су ствари биле тако слободне, а идеје су се појављивале - рекао је Ричардс.

Бенд се тренутно налази на америчкој турнеји поводом новог албума “Хацкен Диамондс”, објављеног прошле године.

ПАКЕТ

У реиздању поводом 30. годишњице албум је штампан на сету од два ЛП-ја с једном плочом на црвеном винилу, а другом на жутом винилу.

Ограничено издање додаје бијели винил од 10 инча који укључује четири бонус пјесме које раније нису биле објављене на винилу. То су биле нумере на разним ЦД сингловима у то вријеме, а то су: “И'м Гонна Дриве”, “Со Yоунг”, “Јумп Он Топ Оф Ме” и “Тхе Сторм”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана