Двадесет година стихије зване Atheist Rap

Дејан Вујанић
Двадесет година стихије зване Atheist Rap

Увек може и више и боље и другачије, али шта је било - било је. Треба избегавати грешке, а сувишним освртањем можеш изгубити из вида пут којим идеш.

Ово је у интервјуу за "Глас Српске" рекао фронтмен бенда "Atheist Rap" Владимир Радусиновић Радуле. Новосадски састав, који се налази на турнеји којом обиљежава 20 година рада, одржаће на Бањалучком велесајму 17. октобра концерт у оквиру манифестације "Банја Лука Ревивал".

* ГЛAС: Посљедњи албум "Освета Црног Гонзалеса" изашао је 2005. године. У међувремену сте издали и DVD. Када ће бити објављене дуго очекиване "Приче маторих покварењака"?

РAДУЛЕ: Aлбум "Приче маторих покварењака", који је снимљен пред крај прошле године, биће објављен у новембру. У међувремену смо издали DVD са живог наступа у башти КСТ у Београду, нама јако драгог концертног простора 90-их, који је 2007. године накратко поново био отворен за ту намену, што смо и искористили. За двадесети рођендан припремили смо монографију бенда са пропратним CD-ом, на којем су снимци проба, концерата, демо и студијски снимци (од којих је само једна песма раније објављена), спојени у једну целину од 70 и кусур минута, која се без прескакања слуша, док се прелистава књига, по могућству у друштву.

* ГЛAС: Монографија носи назив "20 година стихије". Је ли 20 година, заиста, прошло стихијски? Имаш ли утисак, кад се осврнеш, да сте били својеврсни хроничари времена?

РAДУЛЕ: Више-мање јесте, јер нисмо планирали ни други концерт, а камоли да догурамо до 20. рођендана. Током целог тог периода краси нас спој идиотлука и генијалности који резултира спонтаношћу у приступу свему томе. Круна тога је монографија, идеја која нам је пала на памет пар месеци пре "рођуса" и скоро без иједне спремне фотографије из прошлог века. A и DVD смо испланирали и организовали од уторка до недеље, када је снимљен. Мислим да је стихија благ израз за то. A што се хроничара времена тиче, доста тога смо рекли о времену и пре времена, само што је управо стихија главни кривац што нам албуми, по правилу, излазе кад већ правимо песме за следећи.

* ГЛAС: "Панк је мртав. Живио панк!" Како оцјењујеш рок сцену данас у Србији? Увијек неко спомиње нечију кривицу. Јесмо ли криви ми или закон тржишта?

РAДУЛЕ: Кратко - сцена никад живља, медији и институције културе никада затворенији; криваца на свим странама. Тржиште и његове потребе се формирају и гаје од стране елитних тржишних субјеката, који су код нас у највећем броју муљатори и ратни профитери, који су, и онда и сада, зарађивали на глупости и примитивизму. Милошевићев девијантни социјализам је замењен девијантним либералним капитализмом, што је светлосним вековима удаљено од визије са којом смо кренули у октобар 2000. Велики Мозак нам је сурово одстрањен 2003. године и сад нас воде у будућност дегенерисани лопови у униформама професионалних политичара свих боја, мириса и укуса. Када у државној управи, институцијама културе и академији наука имате такве ликове, када нам је елита таква, како се може очекивати подршка рокенролу и, уопште, критичким ставовима. Са друге стране, потребно је да сама сцена еволуира и на наше алтернативне начине да допре до људи, на пример путем Интернета уместо новина, телевизије и радија, а да се сама не извитопери у виртуелну замену за стварну сцену.

* ГЛAС: Како протиче актуелна турнеја? Шта може да очекује публика 17. октобра у Бањој Луци?

РAДУЛЕ: Рођенданска турнеја протиче више-мање у свечаној и радној атмосфери, као и обично, тако да другарице и другари који планирају да посете наш бањолучки концерт могу очекивати ништа или средње, па ако буде добро или одлично - биће им феноменално. За то ће се добрано потрудити наш Сектор за анализу, спрам чијих ћемо резултата креирати састав бенда, избор инструмената, кореографију и листу нумера, од неких јако, јако старих до неких јако, јако нових, што се показало као пун погодак на ових неколико досадашњих  концерата на турнеји.  

Banja Luka Revival

- " Banja Luka Revival" настаје као заједничка идеја активиста и оних активно окупљених око бањолучке музичке сцене с циљем да се Бањој Луци понуди жив и квалитетан музички програм током целе године. Основна идеја базира се управо на одрживом годишњем програму који би трајао током десет месеци у години, те у том периоду обезбедио реализацију девет квалитетних концерата који би, поред интереса бањолучке публике, заинтересовали и публику изван града. Програм подразумева један концерт месечно, на којем би поред бањолучких бендова наступао и један бенд из региона - рекао је координатор овог пројекта Раде Мићевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана