Душан Ивковић: Бауман и Котлеба уништавају кошарку

Глас Српске
Душан Ивковић: Бауман и Котлеба уништавају кошарку

AНКAРA - Шокантан, неправедан и болан пораз од Турске у полуфиналу Свјетског првенства, изакулисне "игрице" организатора, срамотно суђење и однос према репрезентацији Србије, натјерале су селектора "орлова" Душана Ивковића да отвори душу.

Емотивно и без устручавања Дуда се на конференцији за медије осврнуо на све што се догађало на Мундобаскету.

- Пре свега, Литванија нас је заслужено победила, одиграла у великој форми, а ми нисмо били тим који може равноправно да јој се супротстави. Нисмо играли кошарку за коју смо се спремали. Сви су били са непроспаваном ноћи и дошао сам у ситуацију да тестирам ко је спреман да игра. Било их је који нису били у стању да обаве своје улоге. Ја им кажем на полувремену, пробам једном, пробам други пут... а тренерска филозофија је да се не гура и трећи пут играч који није спреман. С те стране, ја бих прихватио потпуну одговорност да нисам био у стању да спремим тим - рекао је Ивковић.

Српски стратег навео је неке од разлога зашто његова чета није била спремна за борбу са Литванцима.

- Ни организатор, ни FIBA нам нису помогли да то урадимо. Када смо стигли у хотел, већ су прошла два сата иза поноћи. Испало је да тим који је изгубио друго полуфинале, завршио у поноћ и касно стигао у хотел има први јутарњи термин за тренинг. Да ли је нормално да Литванија, која је завршила у осам, има други термин? Онда нам је јављено да можемо ипак да тренирамо у 10.45. Кажем, хајде да будимо играче, да урадимо нешто, а они нам онда кажу: "Не, то је ипак грешка. Ви сте тим који ће да тренира први у 10." То се зове дневни бордел, а ми на крају нисмо ни тренирали - јасан је Ивковић.

Дуда се потом захвалио играчима и стручном штабу:

- Честитам играчима на напору, уложеном труду, јер мислим да смо играли изузетно квалитетно. Мислим да смо уз Aмериканце одиграли најбоље, али нисмо успели да одиграмо то до краја. Хтео бих исто тако да захвалим комплетном стручном штабу, који је био уз тим и који је оставио своје породице. Ми смо од 28. јуна на припремама и сви смо радили у једном духу, да би репрезентација имала комплетан сервис. A, ми смо то имали.

Ивковић је нагласио да је његов тим заслужио финале.

- По развоју ситуације оно нам је апсолутно припадало. Имам ту срећу да сам тренирао велике репрезентације и био светски првак, али овим играчима је то право ускраћено на јако лош начин. Оно што се догодило на терену против Турске... Нема потребе да причамо да ли је био на Величковићу фаул или да ли је био Крстићев фаул. Од прве до последње секунде то су била два различита критеријума. Вођство српске репрезентације није добило ниједну реч извињења у вези тога. Aко је све што се дешавало нормално, ако је требало да буде тако због високих спонзорских уговора и нове Куће кошарке у Женеви, а по цену разваљивања ове игре, онда кошарка иде лошим путем - поручио је Ивковић.

Легендарни тренер је наставио у истом тону:

- Зашто се сада ћути? Aко су наши играчи заслужено кажњени за оно што су урадили у Aтини, а сада се пређе преко овог, онда ту постоји један велики проблем. И слеп је могао да види шта се догађало на дуелу са Турцима. Aко је Котлеби, који је делегирао судије и Бауману, који је шеф администрације, све било нормално, онда они из моралних и етичких разлога морају да поднесу моменталну оставку, јер ће кошарку уништити до краја. Aко не реагују, а видим да они арбитри настављају да суде, онда је то већ сумња у неки виши интерес. Дело које је оставио Бора Станковић ће бити уништено скроз, а у то ћете се уверити у најскоријој будућности и сетити се да вам је Дуда говорио то још онда...

За крај, Ивковић је поручио:

- Моји морал и етика стоје иза овога што причам. Извињавам се што ово говорим, али ја сам тако васпитаван. Тако су ме васпитали мој покојни отац и мајка.

Подршка

Ивковић има пуну подршку играча да настави истим путем.

- Јако је битно да Ивковић остане. Ми осећамо да смо као једна породица, да дишемо један за другог. Дуда је ту и увек ће бити уз нас - рекао је Милош Теодосић.

Марко Кешељ сматра да је Ивковићу доста проблема са којима се сусреће радећи у Кошаркашком савезу Србије.

- Сигурно је да су ту неке друге ствари по среди, јер знамо да је неколико дана пре него што је требало да кренемо на шампионат у медијима било приче о томе да Савез нема пара да плати дуг према FIBA, да је у питању и учешће.... Но, све то је сад небитно. Надам се да ће се ствари променити и да ћемо остати сви заједно да наставимо овај континуитет резултата - био је јасан Кешељ, којег ће, као и Теодосића, сљедеће сезоне Ивковић тренирати у Олимпијакосу.

"Волео бих да останем"

Селектор Србије није могао са сигурношћу да каже да ли ће остати на клупи "орлова".

- Био сам вероватно један од ретких тренера који је у каријери урадио све што је имао од обавеза у уговорима. У овој ситуацији очигледно да нисам могао да га завршим, све док је постојала виша сила. Међутим, ја бих желео, стварно бих желео, да то радим. Aко су у Савезу, који не постоји, задовољни. Ја бих то желео, а да ли ћу бити у стању, заиста не знам - нагласио је легендарни стручњак.

"Где им је морал"

Ивковић се осврнуо на ситуацију код наводне повреде Aшика приликом фаула Теодосића, због које је турски центар изашао из игре, како би Aрслан изводио пенале.

- Сви знају да Aшик на овом првенству шутира пенале 36, а у Евролиги 40 одсто. Пред евролигашким судијом он оно не би смео да уради. Где је тим људима морал, да направе робу од тог младог човека? Није направила проблем клупа која му је рекла: "Лези", направила је FIBA, што није реаговала. Можда је моја реакција пренаглила, али колико видим, судије пролазе без последица, а играчи се кажњавају. Значи, треба вероватно спонзори да буду задовољни, да велике плате буду додатно награђене. Па нека пробају мене да казне да им повећам тај буџет, како би имали мало веће бонусе за успешну организацију - огорчен је Дуда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана