Дуо џез мајстора у “Арт дворишту”

Бранислав Предојевић
Дуо џез мајстора у “Арт дворишту”

БАЊАЛУКА - Џез дуо у саставу Макс Кочетов (саксофон) и Андреја Христић (клавир) одржаће вечерас концерт у “Арт дворишту” Банског двора од 21 час.

Макс Кочетов рођен је 1979. године у Кијеву у Украјини, а музиком је почео да се бави од шесте године, свирајући хармонику и кларинет. У деветој години почиње да свира саксофон у дјечијим дувачким и џез оркестрима. Од 1992. до 1997. године био је студент Кијевског државног музичког колеџа “Р. М. Глијера”, специјалност саксофон. Године 1997. одлази у Ерфурт (Њемачка), гдје узима часове код једног од најпризнатијих европских саксофониста Жбигњева Намисловског (Пољска). Часове ансамбла похађа у класи Џона Тејлора (В. Британија) и паралелно свира по џез клубовима у Њемачкој и Француској, а на питање зашто баш џез, у једном од интервјуа рекао је да је у питању чиста љубав.

- Још на самом почетку мог музичког школовања џез ми се свидио као жанр, а права љубав је дошла онда када сам осетио сву слободу тог стила. У џезу немаш границе. Импровизујући на хармоније композиција ти имаш улогу композитора. Данас џез за мене значи љубав и живот - рекао је Кочетов.

Од 2006. године живи и ради у Србији.

Наступао је са музичким легендама међу којима су аутори различитих профила попут Душка Гојковића, Стјепка Гута, Тонија Лакатоша, Џона Фадиса, Иље Рејнхаута, Хајнца фон Хермана и Марка Шелића Марчела, што је за њега константно усавршавање кроз искуство. - Свирање, а још више дружење са легендама џеза је велико искуство и много сам од њих научио. Јер, то није само свирање, него и понашање на бини, бенд лидерство, твоја улога у великим и малим саставима… Од сваког сам понешто научио, јер сви су они легенде са разлогом - рекао је Кочетов.

Његов колега из дуа Андреја Христић рођен је 12.6.1988. године у Београду, гдје се 2003. године, након завршене ниже музичке школе, уписује на џез клавир у средњој музичкој школи “Станковић” у класи професора Милоша Крстића. Након средње музичке школе 2007. године наставља школовање на Антон Брукнер универзитету у Линцу, гдје је 2012. године дипломирао на студијама џез клавира. Од 2012. ради у средњој музичкој школи “Јосиф Маринковић” у Вршцу, као редовни професор џез клавира. Године 2013. наставља постдипломске студије на престижном америчком Беркли колеџу у Бостону. Наступао је на бројним концертима и фестивалима, како на домаћој тако и на страној европској и америчкој сцени у различитим саставима. Имао је прилику да сарађује са еминентним извођачима са велике сцене попут Јориса Дудлија, Алана Праскина, Харија Сокала, Дејана Пеценка, Петера Херболцхајмера, Џимија Коба, Реја Сантизија и многих других. Тренутно живи у Београду и предаје џез клавир у средњој музичкој школи “Станковић”, а као пијаниста дио је и квартета Макса Кочетова.

Бесплатне позивнице за концерт могу се преузети на билетарници Банског двора у периоду од 12 до 18 часова сваким радним даном осим викендом.

Филм

Максову ауторску музику одликују укоријењени елементи традиционалног звука са примјесом модерног израза, а један од препознатљивих радова у каријери јесте филмска музика.

Наиме он је радио са Емиром Кустурицом на његовим филмовима “Завет” и “На млечном путу”, што му је по његовим ријечима дугогодишња страст.

- Одувек сам био заинтересован за филмску музику и жеља ми је да на њој радим и убудуће. Сарадња са Емиром је велика школа и искуство. Чекам прилику да радим поново - рекао је Кочетов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана