Дуги аплауз за шест оркестара

Александра Рајковић
Дуги аплауз за шест оркестара

Бањалука - Међународни фестивал "Вече уз тамбуру", који је одржан у Бањалуци, окупио је шест европских оркестара који су публици приредили незаборавно музичко путовање.

Манифестација је одржана 12. пут, а отворена је наступом Градског тамбурашког оркестра из Бањалуке под диригентском палицом Јелене Јованић.

Бањалучки тамбураши су за ову прилику припремили посебан програм, а уз оркестар су наступили солисти Александра Радовић, Ања Милутиновић и Марко Цвијић и глумац Иван Перковић.

- Презадовољни смо атмосфером која је владала на фестивалу гдје је шест оркестара показало шта је врхунски тамбурашки звук. Посебно освјежење приредио је Европски омладински тамбурашки оркестар који је затворио фестивал. Публика га је неколико пута враћала на сцену - рекао је предсједник Организационог одбора фестивала Споменко Гузијан, који је и умјетнички руководилац бањалучког Градског тамбурашког оркестра.

Оркестри су наступили на двије фестивалске вечери у Народном позоришту Републике Српске. Ријеч је о музичким ансамблима који су постигли значајне резултате у протеклој сезони.

Осим домаћина, прве фестивалске вечери наступио је тамбурашки оркестар "Вила" из Новог Сада, са диригентом Јулијаном Јовановић, као и Бродски тамбурашки оркестар из Славонског Брода, којим диригује Дамир Бутковић. Друго фестивалско вече отворио је наступ Випавских тамбураша из Словеније, којим диригује Нежа Жгур. Љубитељима тамбуре представио се и Тамбурашки оркестар "Њелс" из Аустрије, под умјетничким руководством Ивана Матанова.

Публика је са највећим аплаузом испратила наступ Европског омладинског тамбурашког оркестра, којим диригују еминентна имена из свијета тамбуре, Славко Фрањо Баторек из Осијека, Томислав Галић из Пожеге, Стипан Јарамазовић из Суботице и Јован Травица из Новог Сада.

Учесници фестивала имали су јуче пријем у Народној скупштини Републике Српске. Покровитељи фестивала су град Бањалука и Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Добри резултати

- Иако фестивал није такмичарског карактера, један од услова за учешће оркестара је да су током прошле концертне сезоне остварили добре резултате на међународним фестивалима - каже Споменко Гузијан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана