Други живот кључне плоче српских “Ираца”

Бранислав Предојевић
Други живот кључне плоче српских “Ираца”

БЕОГРАД - Потпуно ремастеризован албум “One, Two ... Five!” групе “Ортодокс Келтс” објављен је на зеленом винилу у издању “Маскома”.

Пети албум у каријери “One, Two ... Five!” постао је  права прекретница у стваралаштву најпознатије групе српских “Ираца”, а ово му је прво винилно издање. Оригинално објављен 2007. године, он је по ријечима фронтмена Аце Селтика (Александар Петровић), стицајем различитих околности у великој мјери одредио будућност, али и вјерно документовао првих 15 година групе.

- То је већински ауторски албум, са само двије обраде, од којих чак само једна из категорије “традиционална”, је коначно показао зрелост свих који су у ово остварење били укључени - рекао је Петровић.

Текстуално, ово је најличнији албум на коме се Аца Селтик ухватио у коштац са најдубљим осјећањима и најосјетљивијим темама у дотадашњој каријери. Нумере “What's Goin' On?” посвећена супрузи и “Your Song” посвећена сину представљају потпуну новину у опусу бенда, а изузетно емотивних момената не мањка ни у “Pain Gor Sale”.  Албум доноси и још један изузетан ауторски печат Дејана Грујића, који је написао већину музичког садржаја овог албума, док је раније већи дио музике радила виолинисткиња Ана Ђокић, која је напустила бенд након овог албума. 

Коауторски текстуални тандем Аца Селтик и Дејан Грујић изњедрио је будуће незаобилазне концертне фаворите “Queen of The Day” и “Two Faces”, од којих је ова друга била и сингл са овог албума, као и “Тhe Sparroe Song” која отвара албум. Текстуални допринос су коауторски дали и Драгана Поњавић у пјесмама “Native Ground” и “Freerom Cry”, односно, Ненад Лазаревић у пјесми “Can't Say Another Prayer”. Што се обрада тиче, ту је “Сарах” групе “Тин Лизи”, окренута у другом кључу, која је од баладе постала апсолутни хит за финале сваке сет листе, а коју је и лично похвалио Гери Мур. Пјесма “Fields Of Athendy”, једна је од најпопуларнијих побуњеничких пјесама и стадионски фаворит Селтикових навијача, у верзији “Ортодокс Келтса” добила је комплимент публике у Даблину која ју је назвала назвала најбољом икада снимљеном обрадом. Као и претходни албум бенда “А Moment Like the longest day” и овај албум продуцирао је музичар и продуцент Никола Врањковић.

Каријера

Бенд “Ортодокс Келтс” је селтик рок бенд из Србије, основан 1992. као први бенд у Источној Европи, током посљедњих 20 година који популаризују ирску музику и културу. Позитивна атмосфера и загарантовано одлични концертни наступи поступно су довели њихову вјерну публику до стварања војске обожаватеља која их прати гдје год да свирају. Иза себе имају неколико турнеја и бројних концерата широм Европе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана