Други “Refresh” фестивал у Котору

Дејан Таминџија
Други “Refresh” фестивал у Котору

Грозница звана љетни музички фестивали захватила је Црногорско приморје. Послије само неколико дана од спектакуларног “Ливе мусиц феста” одржаног у Будви, још један град је приредио забаву.

Ријеч је о  “Refresh” фестивалу, који је од 7. до 10. августа одржан у Котору.

Aкценат је стављен на електронску музику и хип-хоп звук, али ни дух Медитерана и романтична атмосфера нису изостављени.

Мјесто догађаја је била најсавременија дискотека у овом дијелу свијета, “Maximus”, и у оквиру овог комплекса су постављена три стејџа за потребе “Refresha 2008”.

За четири дана “Refresh” је посјетило око 15 хиљада људи, чиме је увелико надмашен прошлогодишњи фестивал.

Списак извођача је такође био респектабилан.  На “Мinimax” ДЈ стејџу наступили су неки од највећих мајстора ди-џејинга у свијету.

Тако су првог дана присутне забављали Санди Ривера и Ник Фанћиули, другог дана Хеман Катанео, трећег легендарни Дејв Кларк, а фестивал су затворили Шарам са “Дееп дисх”.

“Цитадела” стејџ био је предвиђен искључиво за домаћу публику, а највећи број посјетилаца на овој бини били су туристи из свих дијелова бивше Југославије који су у Боки на љетовању.

Наступиле су и Београђанке “Е-play”, те звијезде “Ван Гог”, који су публику довели до делиријума и још једном показали да постају концертна атракција број један, када су домаћи извођачи у питању.

За све романтичне душе друге вечери је наступио Масимо Савић. Поред нумера из вишедеценијске каријере, он је  најавио и нови, ауторски албум, са којег је извео најавни сингл “Индија”.

Сљедеће вечери “лудница” се наставила јер је дух Гуче стигао и до приморја. Марко Марковић и његов  оркестар наступом су  довели атмосферу до усијања, а уз звуке трубе се плесало до касно у ноћ.

Слична атмосфера се наставила и четвртог дана, када је све присутне забављала група “Cubismo” која, гдје год да свира, људе једноставно натјера на плес.

Трећи, “хип-хоп” стејџ је био најзанимљивији јер су на њему наступили Марчело, Aјс Нигрутин, Скај Виклер и Едо Маајка.

Квалитет ових “слободних умјетника” није потребно коментарисати, јер из дана у дан показују да се рок култура враћа на велика врата кроз - реп!

Редале су се риме, слагали битови, а публика је сјајно реаговала на наступе Скај Виклера и Aјс Нигрутина, који су направили прави “хаос” у Котору.

Други “Refresh” фестивал је завршен, а организатори су најавили да ће сљедеће године читава манифестација попримити још озбиљнији карактер, јер је у плану да се доведе много више страних извођача.

Син замијенио оца

Због обавеза на 48. драгачевском сабору трубача у Гучи, Бобан Марковић није могао да наступи на “Refreshх” фестивалу. Међутим, то није спријечило његовог сина и насљедника по труби да са оркестром направи право “лудило” у Котору.

Млади виртуоз, праћен десетином трубача, одсвирао је бравуре које је публика гласно поздрављала, уз два биса, међу којима је била и тема из серије “Отписани”. Одушевљен реакцијама, Марко је публику позивао да пјевају хитове попут “Месечине”.

Кларк највећа звијезда

Публика је највише била заинтересована за наступе свјетских ДЈ звијезда у централној просторији дискотеке “Maximusс”.

Тако су извођење Дејва Кларка, британског “техно барона”, како га често називају, публика и медији прогласили најбољим наступом фестивала. Кларк, који важи за озбиљну и помало резервисану особу, послије сјајног наступа, изашао је испред бине и поздрављао се са одушевљеним фановима.

 Бројна изненађења

Занимљива су била бројна изненађења на хип-хоп бини. Тако је  са Марчелом наступала Ивана из групе “Негатив”, а Тимбе, трећи члан састава “Бад Цопџ”, наступао је и са Виклером и са Нигрутином. Глумац Сергеј Трифуновић придружио се Скај Виклеру и са њим извео неколико нумера као најаву њихове сарадње, а Скај Виклер је гостовао код Еде Маајке посљедње вечери.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана