Драгољуб Ђуричић-Ђура, један од најбољих бубњара на Балкану

Дејан Таминџија
Драгољуб Ђуричић-Ђура, један од најбољих бубњара на Балкану

Музиком сам почео да се бавим као дечак, и мој први инструмент је била гитара. Међутим, када сам преселио у Београд, заинтересовао сам се за бубњеве. У почетку је било занимљиво, јер сам упознавао људе попут браће Јелић, Даде Топића, које сам сретао по тадашњим окупљалиштима, где би свирали до раних јутарњих часова - рекао је за "Глас Српске" Драгољуб Ђуричић, један од најбољих бубњара са ових простора.

Ђуричић је у својој богатој каријери свирао са највећим именима домаће сцене.

Тако је, рецимо, био бубњар "ЈУ групе" и  "Леб и сол", свира и као пратећи музичар на концертима Здравка Чолића, а поред свега тога, има и свој, како каже, за њега најзначајнији бенд, "The Balkan Drum Company ".

- Овај пројекат ми је најзначајнији, зато што имам могућност да двадесет или више људи укомпонујем у савршену ритмичку целину. За мене је ритам све, и када са момцима и девојкама који свирају са мном успемо да натерамо масу на плес, уз помоћ, ајмо рећи, голог ритма, сатисфакција је огромна - каже Ђуричић.

На питање како би могао да дефинише своју музику, он је одговорио да је суштина у једноставности, и да он своју музику назива неком врстом "огољене суштине".

- Једноставно, настанак музике осећам као некакву унутрашњу побуду, као одговор на комплетан бес, односно љубав, који се скупљају у човеку. Чини ми се да сам оголио музику и оставио само фундамент, а то је ритам. И то некако надграђујем на један доста занимљив начин, где људи налазе себе и учествују у томе. Мислим да је "огољена музика" суштина, јер ако се мало боље погледа - испод гласа остаје само ритам - објашњава Ђуричић. Шта је реповање, каже Ђуричић, него чист бубањ. Он сматра  да је ритам покретачка снага свега на кугли земаљској, па и музике. То је, истиче, само по себи увијек у тренду.

- У овом тренутку бубњу дајем значај почетка трећег миленијума, јер бубањ је исто тако био битан и кад је човек силазио са дрвета. Мислим да је прије ударао дрвом у дрво да би показао неко своје расположење, него што је знао да говори. С друге стране, људи ме плаше овим причама да ће бити смак света, па се надам, ако преживим, да ћу знати комуницирати са народом и без текста - рекао је Ђуричић.

Као млад се бавио ватерполом, и како сам каже, спортски дух и дан данас живи у њему. Зато је веома често наступао на спортским манифестацијама и као велики познавалац ритма тјерао навијаче да навијају.

Што се политике тиче, она је била неизбјежан дио у његовом животу и често су га политичари ангажовали да предводи одређене скупове.

- Драго ми је да је одређени број политичара зна тачно шта ради, док остали гледају само сопствени интерес. Међутим, оно што је још битније јесте то да народ, а посебно млади људи, постају све више и више свесни себе и својих могућности, па се на овај или на онај начин боре против помало трулог система - коментарише Ђуричић.

Ђуричић много наступа по иностранству, а крајем септембра наступиће на "Добошарском фестивалу" у војвођанској Чоки.

Вишеструки таленат

Поред музике Драгољуб се помало бавио и глумом, па је играо у неколико представа, а најзначајнији је наступ у комаду "Liberation of Skopje ". Са екипом из ове представе ишао је на турнеју по СAД.

Такође је компоновао музику за представу "Др Yекил и мистер Хајд" за београдско Народно позориште, а представа је добила неколико значајних награда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана