Документарни филм “Стонси и Брајан Џонс” стиже 7. новембра

Бранислав Предојевић
Документарни филм “Стонси и Брајан Џонс” стиже 7. новембра

ЛОНДОН - Филм “Стонси и Брајан Џонс”, најновији документарац чувеног режисера Ника Бромфилда, премијерно долази у биоскопе 7. новембра, а на дигиталне платформе стиже 17. новембра.

Остварење контроверзног режисера познатог по документарцима “Курт и Кортни”, “Биги и Тупак”, “Леонард и Маријан” и још многим другима истражује живот оснивача “Ролингстонса” Брајана Џонса, његово ривалство са Миком Џегером и Китом Ричардсом, његово избацивање из бенда и прерану смрт 1969. године у добу од 27 година.

Бромфилд каже да његов филм доноси гомилу непознатог материјала и екслузивне интервјуе са бројим Џонсовим савременицима.

- Филм садржи интервјуе са свим главним играчима тог времена и невиђене архивске снимке. “Стонси и Брајан Џонс” истражује Џонсов креативни музички гениј, кључ успјеха бенда и открива како је оснивач онога што је постало највећи рокенрол бенд на свијету остављен у сјенци историје - казао је Бромфилд.

Мултиталентовани инструменталиста, који је свирао уз гитару још десетак инструмента, основао је “Ролингстонсе” као блуз бенд 1962. године, али су менаџер Ендрју Луг Олдам, Џегер и Ричардс почели гурати бенд у другом смјеру уз нагласак на ауторском материјалу. То је Џонса довело до тога да буде готово секундарни члан бенда који је основао, што је уз озбиљне проблеме са злоупотребом наркотика и алкохола те притиском закона довело до његовог уклањања из бенда 1969. године. Умро је мање од мјесец дана касније, под мистериозним околностима утопивши се у базену, поставши врло брзо један од митских симбола шездесетих и један од првих чланова злогласног “Клуба 27”, прерано преминулих рок звијезда. Нови филм детаљно пролази кроз седам година између формирања бенда и Џонсове преране смрти пратећи његов пут од непознатог музичара преко рок божанства и секс симбола до трагично преминулог отпадника.

У међувремену нови албум “Ролингстонса” под именом “Хацкен Диамондс” излази 20. октобра и на њему се појављују Пол Мекартни, Леди Гага и Стиви Вондер, што ће свакако додатно скренути пажњу на овај документарац.

Аутор

Редитељ Ник Бромфилд упознао је Џонса у возу, када је имао 14 година у вријеме када су “Стонси” и сам Џонс били на врхунцу каријере.

Шест година након сусрета Џонс ће бити мртав, а по режисеровим ријечима тај случајни сусрет и насљеђе бенда одредили су га за читав живот.

“Стонси” су имали велики утицај у мојим годинама формирања, Брајан и Мик су били хероји дана, њихова побуна и кршење правила били су нам велика инспирација. Снимање овог филма била ми је прилика да погледам вријеме мог одрастања до Брајанове смрти, најмрачнијег тренутка у историји “Стонса”, када су се ствари заувијек промијениле - рекао је Бромфилд.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана