Документарац о Никију Хопкинсу: Живот и дјело рок генија из сјенке

Бранислав Предојевић
Документарац о Никију Хопкинсу: Живот и дјело рок генија из сјенке

ЛОНДОН - Легендарни клавијатуриста, пијаниста и најважнији тајни човјек рок историје Ники Хопкинс тема је документарца који излази у новембру по називом “Сессион Ман: Ницкy Хопкинс”.

Филм у режији Мајк Трина осврће се на живот и каријеру покојног клавијатуристе, који се као музичар појавио на више од 250 албума.

Филм укључује обиље архивског материјала и бројне интервјуе са Питером Фремптоном, Миком Џегером, Китом Ричардсом, Питом Таузендом и бројним другим музичарима с којима је Хопкинс свирао током живота. Режисер Мике Трин каже да је оно што је почело као мала клица идеје за филм, брзо постало дјело животне страсти.

- Филму је требало од почетне идеје нешто више од пет година да достигне ову тачку. Таква је била привлачност приче о Никију Хопкинсу, човјеку који је био виртуозни пијаниста и који је живио са исцрпљујућом хроничном болешћу, али остаће упамћен као тип који је свирао са неким од највећих рокенрол бендова и соло извођача у историји - рекао је Трин.

Током 30-годишње каријере богатство хармонија и мелодијска вјештина, које је Хопкинс уносио у свако снимање, довели су до тога да је свирао са скоро свим кључним именима рок музике. Његови препознатљиви клавирски рифови и музички мотиви могу се наћи на неким од најпознатијих пјесама у рок историји.

Због здравствених проблема Хопкинс није могао много да иде на турнеје па је већину своје каријере провео као студијски сешн пијаниста и оргуљаш. Након рада са британским пиониром блуза Сирилом Дејвисом Хопкинс је свирао на деби албуму бенда “Ху” из 1965. године “Мy Генератион” и отприлике у исто вријеме радио са “Кинксима”. У наредне три деценије свирао је на многим од најбољих рок плоча, укључујући свирке са “Битлсима”, а након њиховог распада на соло албумима сва четири члана. Током година свирао је са бендовима “Џеферсон ејроплејн” (чак је наступао и на бини с њима у Вудстоку) и “Бедфингер” и умјетницима попут Џоа Кокера, Донована, Харија Нилсона, са Карлом Сајмоном, Кет Стивенс и десетинама других умјетника.

Хопкинс је умро у добу од 50 година 1994. године од компликација узрокованих Кроновом болешћу, а документарни филм о његовом животу и каријери стиже 5. новембра као дигитално издање за стриминг, а потом слиједи и ДВД издање.

Стонси

Врсни виртуоз током каријере оставио је огроман траг и у музици “Ролингстонса”, свирајући са њима скоро двије деценије, а чланови групе такође учествују у филму као врло важан сегмент.

Гитариста Кит Ричардс се присјећа како је дугогодишњи клавијатуриста бенда Јан Стјуарт препоручио Хопкинса бенду. Хопкинс је тако започео сарадњу са “Стонсима” 1967, која је трајала од албума “Тхеир Сатаниц Мајестиес Рељуест” до “Таттоо Yоу” из 1981. године, појављујући се на скоро свим њиховим албумима током тог периода.

- У том периоду смо смишљали песме које су биле апсолутно изнад Стјуовог нивоа свирачке способности, чега је он био свјестан па нам је рекао: “Једини тип који ово може одсвирати је Ники Хопкинс” - каже Ричардс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана