Добре вибрације у Санкт Петербургу

Дејан Вујанић
Добре вибрације у Санкт Петербургу

Санкт Петербург воли "Забрањено пушење", а "Пушење" воли Санкт Петербург. Емир Кустурица и "The No Smoking Orchestra" одржали су у уторак осми концерт у овом руском граду у само једној години.

Концертна дворана "Октјабрски" била је испуњена до посљедњег мјеста, атмосфера је доведена до усијања, а Др Неле Карајлић, који је у једном моменту носио и мајицу бањолучког Фудбалског клуба "Рекреативо", успоставио је сјајан контакт са публиком, која је све вријеме концерта играла, па и на бини.

Концерт у Санкт Петербургу услиједио је послије успјешног гостовања у главном граду Јерменије, Јеревану.

Емир Кустурица и "The No Smoking Orchestra" у Јереван су дошли на позив Хачатура Aлмазијана, познатог виолинисте, чији је ансамбл "Almazian`s Obsession" наступао и у Србији. По доласку у Јереван, Емира Кустурицу дочекао је премијер Јерменије Тигран Саргсјан. Редитељ је посјетио музеј свог колеге Парађанова, а сљедећег дана, уз пратњу министарке културе Јерменије Хасмик Погосјан, обишао је и Музеј геноцида и том приликом засадио дрво мира.

"The No Smoking Orchestra" одржали су концерт у Националном театру у Јеревану, 5. марта, а сљедећег дана Кустурицу и Aлмазиана примио је предсједник Јерменије Серж Саргсјан. Послије тог сусрета у патријаршији су се састали Кустурица и патријарх цијеле Јерменије Карекин Други, који је српском редитељу уручио плакету цркве Свете мајке. Емир Кустурица је заједно са бендом положио цвијеће на мјесто гдје је 1988. године погинуло седам српских пилота, који су страдали довозећи хуманитарну помоћ јерменском народу послије катастрофалног земљотреса. Боравак у Јеревану чланови бенда искористили су и да виде постројења фабрике "Aрарар", гдје се прави чувени коњак.

Дрво пријатељства

- У Јерменији сам посјетио Музеј геноцида. Тамо сам посадио дрво пријатељства, као симбол веза између наша два народа. Са овим малим, братским народом дијелимо страшну патњу коју су нам други нанијели, али смо једнако издржљиви и упорни. Они, као и ми, чувају своје старе цркве из времена када су примали хришћанство, то је утисак који се не може заборавити - рекао је Емир Кустурица. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана