Музика упркос свему: Манифестација "Дани Владе Милошевића" почела у Бањалуци

ГС
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - У част великом бањалучком и регионалном композитору Влади Милошевићу студенти и професори Академије умјетности Универзитета у Бањалуци заједно са Музиколошким друштвом Републике Српске јуче су отворили традиционалну манифестацију "Дани Владе С. Милошевића".

У знак сјећања на непоновљивог ствараоца пијаниста Дејан Јанковић на клавиру је извео "Баладу" Владе Милошевића, а најбољим студентима студијског програма музичке умјетности уручене су награде.

- Важно је да одржимо континуитет у наступу наших умјетника, односно професора студијског програма музичке умјетности јер знамо у каквој се ситуацији сада налазимо, али и континуитет у научном и истраживачком раду - навела је в.д. декана Академије умјетности Драгана Пурковић Мацан.

Професорица на Академији умјетности Сандра Додик нагласила је да су, упркос отежаним околностима за одржавање обимнијих скупова, на Академији настојали да их увијек води нит да ће Владо Милошевић бити у фокусу манифестације.

- Осим концерата, планиран је и циклус предавања и радионица које ће бити посвећене нашем великом композитору, под називом "Ретроспекције и рефлексије" - објаснила је Додикова.

Помоћница министра просвјете и културе Републике Српске Тања Ђаковић на отварању је изразила задовољство што је ова манифестација одржана упркос свему.

- На овај начин одајемо почаст и баштинимо дјела нашег великана. Студенти и професори Академије умјетности, али и Музиколошко друштво Српске сваке године указују на оно што је Милошевић урадио и чиме је задужио Српску и показују захвалност за оно што је оставио - рекла је Ђаковићева.

Према њеним ријечима, ова манифестација се од других разликује пратећим програмом који пружа могућност студентима и заинтересованим грађанима да више науче из области музичке умјетности, традиције, етномузикологије и теорије музике.

Манифестација ће трајати до четвртка, а данас ће у камерној сали Академије умјетности у 12 часова Саша Павловић одржати промоцију нотних издања Владе Милошевића и представити "Хиландар" - симфонијску поему, те "Сабрана духовна дела" великог композитора.

На програму је и традиција на (с)цени: Владо Милошевић - ретроспективе и рефлексије.

Драгица Панић Кашански ће одржати предавање "Трагом теренског истраживачког рада Владе Милошевића", а Сања Пупац "Музеј Републике Српске у улози чувара и промотора етномузиколошког рада Владе Милошевића".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана