Диско и рок на џамироквај начин

Никола Лугић
Диско и рок на џамироквај начин

Нови студијски албум британског џез фанк и есид џез бенда "Џамироквај" под називом "Rock dust light star" у продаји ће се наћи 1. новембра, а истог дана изаћи ће и први сингл са новог албума, "Blue skies". На албуму ће се наћи 12 нових пјесама, а специјално издање за јапанско тржиште имаће једну пјесму више.

Фронтмен популарне групе Џеј Кеј гостовао је у Лондону на Би-Би-Си радију, те говорио о новом албуму, деветом заредом, и предстојећој свјетској турнеји на којој планирају промовисати пјесме са албума.

- Имали смо 19 пјесама "у торби" и било је веома тешко изабрати 12 нумера које ће се наћи на новом албуму. За поједине пјесме идеје смо црпили од бендова попут "Ролингстонса", Дејвида Боувија и "Рокси мјузика" - рекао је Џеј.

Додао је да ће албум бити "мање диско, више рок" али "на само њему својствен начин".

- Морам напоменути да нисмо напустили панк. Назив једне пјесме је "Никада нећемо бити другачији". Наши фанови ће се у то моћи увјерити на предстојећој свјетској турнеји, коју планирамо почетком идуће године. Већ сада могу рећи да ће први концерт бити у Великој Британији - истакао је Џеј.

Послије издавања осмог албума "Динамит" 2005. године Џеј је рекао да му је доста музике, те да више неће снимати нове албуме. На срећу многобројних фанова, није се шалио када је прије неколико мјесеци изјавио да ће послије пет година паузе ипак издати нови албум.

- Када сам то рекао, био сам сломљен. Све ми је изгледало некако стерилно. Сада ми је "кликнуло" и поново је све у реду - наговијестио је раније Џеј могућност појављивања новог албума.

"Џамироквај" је фанк диско бенд, који је веома популаран у цијелом свијету. Вођа и пјевач бенда је Џејсон Џеј Кеј. Име бенда је настало комбинацијом имена индијанског племена Ирокези и музичког термина џем. Остатак групе чине гитариста Роб Харис, Сола Aкинкболам који свира удараљке, бубњар Дерек Макензи, клавијатуриста Мет Џонсон и басиста Пол Тарнер. Вођа бенда Џејсон Кеј главни је пјевач и писац пјесама, а рођен је 30. децембра 1969. године у Стратфорду. Његова мајка Карен је била џез пјевачица која је пјевала у ноћним клубовима и током седамдесетих имала своју ТВ емисију. Џејсон је са 15 година напустио кућу, постао бескућник и имао проблема са законом. Послије ружног искуства које га је скоро коштало живота, када је био нападнут и избоден, те послије хапшења за преступ који он није починио, одлучио је да се врати кући и да почне да се бави музиком. Његов демо снимак пјесме "When You Gonna Learn?" привукао је пажњу издавачке куће "Acid Jazz label" која је издала истоимени сингл 1992. године. Сингл је постигао запажени успјех, те су он и његов тадашњи бенд потписали уговор са "Сонијем". Њихов први албум "Emergency on Planet Earth" излази 1993. године. Пјесма са овог албума која носи исти назив као и албум постала је хит на многим топ-листама у Великој Британији. Слиједе албуми "The Return of the Space Cowboy" из 1994. године и "Travelling without Moving", који је настао 1996. године. Из посљедњег албума произишао је велики хит "Virtual Insanity", који је награђен и који је допринио да албум добије платинумски статус. У то вријеме басиста Стјуарт Зандер напушта бенд и на његово мјесто долази Ник Фајф. Aлбум "Synkonized" изашао је 1999. године и постигао велики комерцијални успех. Послије њега слиједе албуми "A Funk Odyssey" и "Dynamite". Осим ових албума, бенд је издао и албум са снимцима уживо "Live In Verona", као и неколико синглова и компилација.

Човјек бизон

Човјек бизон је име силуете која се налази на већини кавера албума бенда "Џамироквај". Креиран је 1992. године прије објављивања сингла "When you gonna learn". Први га је као свој аутопортрет скицирао фронтмен бенда Џејсон Кеј. Знак је коришћен на скоро свим комерцијалним и на неколико некомерцијалних издања бенда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана