Дилан први рокер академик! ФОТО

Агенције
Дилан први рокер академик! ФОТО

Вашингтон - Један од најутицајнијих кантаутора 20. вијека Боб Дилан постао је прва рок звијезда која је ушла у елитну, стогодишњу Америчку академију умјетности и књижевности, преносе агенције.

Директор Академије Вирџинија Даџани каже да академици нису могли да одлуче да ли да 71-годишњег Дилана приме због текстова пјесама или због музике, те су се договорили да му дају титулу почасног члана Академије што су већ Мерил Стрип, Вуди Ален и Мартин Скорсезе, режисер документарног филм о Дилану.

- Управни одбор је имао у виду разноврсност његовог рада и признаје његов симболичан значај у америчкој култури - рекла је Даџани нагласивши да је ријеч о вишеструко надареном умјетнику чији се рад темељно простире у неколико дисциплина и пркоси категоризацији.

Шабтаи Зисл бен Аврахам, што је право, хебрејско име чувеног кантаутора Роберта Алена Зимермана чији је псеудоним Боб Дилан, прихватио је статус почасног члана Академије.

Очекује се да нови академик у мају дође на церемонију проглашења, а можда већ током априла и на вечеру коју приређује Академија.

Међутим, званичне потврде о томе нема јер Дилан обично с прољећа иде на турнеје и већ је заузет током већег дијела априла наступима на истоку и средњем западу САД.

У понедјељак је Академија објавила да је почасно чланство додијелила шпанском архитекти Рафаелу Монеу, јужноафричком писцу Дејмону Галгату и белгијском умјетнику Лику Тијмансу.

Основно чланство у Академији имају књижевник Вард Џаст, познат по причама чија се радња догађа у Вашингтону, утицајни умјетник, минималиста Ричард Татл и сликар и графичар Тери Винтерс.

Не рачунајући почасне чланове, Академија има 250 чланова - умјетника, музичара и писаца.

Нови се примају на мјеста упражњена смрћу неког члана, уз гласање.

Чланови немају никаква задужења, али неки вриједно раде у Академији која дијели награде до 200.000 долара.

Основана 1898. године, са сједиштем на горњем Менхетну, Академија је некада имала циљ да се удаљи што више од људи какав је Дилан, избјегавајући их све - од џез умјетника до модернистичких пјесника.

Чак и сада, огромна већина њених чланова - музичара су класичари, а изузеци су Стивен Сондхајм и Орнет Колман.

Даџани и други званичници кажу да Академија нерадо гласа о рок музичарима, јер њима признање одаје посебна, њихова организација - Рокенрол кућа славних.

Дилан је био први рок-извођач номинован за награду Националног кружока књижевних критичара, за књигу мемоара Chronicles: Volume One, и први који је добио Пулицерову награду, мада почасну, 2008. године.

Деценијама га помињу као кандидата за Нобелову награду.

Чувени кантаутор је имао љубитеље, чак и пријатеље у Академији, међу њима и покојног пјесника Алена Гинзберга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана