Дејвид Гета микса нови божији глас

Никола Лугић
Дејвид Гета микса нови божији глас

Ирски рок бенд "U2" припрема нови албум, а Боно Вокс је "унајмио" Дејвида Гету за продуцента неколико пјесама. Француски продуцент и ди-џеј открио је да му је вођа групе "U2" предложио да буде продуцент неколико пјесама, које ће се наћи на идућем албуму популарних рокера.

- Био сам заиста узбуђен и почаствован! Све више сам отворен за различите музичке жанрове. Електронска
музика је очигледно за мене и даље на првом мјесту, али ја волим музику уопште. Aко је добра, није важно којег је жанра - рекао је Гета, који је сарађивао и са Мадоном, Ријаном, Кајли Миног, Џенифер Лопез, Лил Вејном...

Боно је у октобру прошле године рекао да "U2" активно истражује звук погодан за ноћне клубове и да ће ангажовати најпознатије продуценте за нови албум као што су Danger Mouse, Will.I.Am и RedOne, који је лансирао Леди Гагу.

- Ремикси "U2" из деведесетих су право благо. Зато смо жељели да снимимо албум клупског звука. Имамо масу пјесама које ће се добро уклопити - изјавио је Боно.

Дејвид Гета је тренутно један од најпопуларнијих продуцената и диско џокеја, а прошле године је добио "Гремија" за најбољи ремикс, за пјесму "When Love Takes Over", коју је снимио са Кели Роуланд.

Ирска рок група "U2" само је једна од неколико којима је током 35 година постојања успјело да остваре подједнако комерцијалан и критички успјех. Својим препознатљивим звуком мијењали су музичку индустрију, не слутећи да ће постати једни од "највећих". За разлику од већине састава који су у фази њиховог настајања представљали Ирску, бенд "U2" је пробио границе оног што наводно рок бенд и рок музика смије или не смије да учини. На тај начин допринијели су реализацији многих политичких и културолошких збивања која су у то вријеме била присутна у Ирској. Како су са временом остваривали свој све оригиналнији звук, препун снажних текстова, изазивајућих социјалних порука, инспирисаних патњама, којима је Ирска била изложена, група "U2" је већ на самом почетку добила скоро фанатични статус од стране својих обожавалаца широм свијета. "U2" је продао више од 160 милиона албума, освојили низ награда, часопис "Ролинг Стоун" их је уврстио на 22. мјесто листе 100 највећих умјетника свих времена. Кроз читаву своју каријеру "U2" се укључивао у најразличитије кампање социјалне правде и људских права: Amnesty International, Оne campaigne , Project RED, Greenpeace и Бонова DATA кампања. Освојили су 22 "Греми" награде, највише послије Стивија Вондера.

Група је формирана у Даблину у суботу, 25. септембра 1976. године. Четрнаестогодишњи Лари Мален Јуниор објавио је на средњошколској огласној табли да тражи музичаре за свој бенд. Убрзо су имали прву пробу у Ларијевој кухињи.

Групу, тада познату као "Бенд Ларија Малена", чинили су Мален на бубњевима, Aдам Клејтон на бас гитари, Пол Хјусон као вокал, Дејв Еванс на гитари, његов брат Дик Еванс и Маленови другови Aјван Макормик и Питер Мартин на гитарама. Послије неколико седмица и Мартин и Макормик избачени су из групе, јер су били сувише млади да би свирали на уговореним наступима по баровима. Касније су име промијенили у "Фидбек". Иако су познати као ирски бенд, два члана, Еџ и Aдам Клејтон су Британци по рођењу.

Хјусон је добио надимак Боно Вокс, што значи "божији глас", по називу рекламне кампање компаније која је продавала слушне апарате. Наиме, један његов друг је рекао да он пјева толико гласно да наглувим неће требати слушни апарати. "The Edge", што на енглеском значи ивица или оштрица, је добио надимак од Боноа, који је сматрао да је овај увијек "на ивици" због ситуације у свијету. Боно је такође мислио да је "оштрица" најбољи опис Еџовог облика главе.

Послије 18 мјесеци проба промијенили су име бенда у "The Hype". Када су 1978. године наступали на једном фестивалу примијетио их је један од судија Џеки Хајден. Освојили су прву награду и 500 фунти, а Хајден им је дао на располагање студио, да би снимили свој први демо.

Нису били задовољни именом "The Hype". Неко је рекао: "Како вам звучи "U2"? То је име подморнице и шпијунског авиона, а и двозначно, је јер може да значи "и ти или и ја тебе". То се поклапа и са њиховом филозофијом да и публика учествује у стварању музике и да сте "и ви" дио музике.

Четворочлана група, већ позната у локалним оквирима, објавила је први сингл "U2-3" у септембру 1979. године. Пјесма је стигла на врх ирских топ-листа. У децембру те године група је отпутовала у Лондон на први наступ ван Ирске који, међутим, није успио да привуче пажњу енглеске публике и критике.

С обзиром на то колико је хитова за 35 година постојања направила група "U2", те колико је тренутно популаран Дејвид Гета, остаје само да видимо какав ће музички спој направити и чиме ће изненадити свјетску музичку сцену.

Дејвид Гета

Дејвид Гета рођен је и одрастао у Паризу. Ожењен је Кети Гета, са којом има и двоје дјеце. Уједно је и брат италијанске глумице Наталије Гета и полубрат Бернарда Гете. У почетку каријере, радећи као ди-џеј у ноћним клубовима током осамдесетих и деведесетих година прошлог вијека, основао је продуцентску кућу "Tum Productions" и објавио свој дебитантски албум "Just a Little More Love " 2001. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана