Дејан Ђорђевић: Звуци џеза уз контрабас

Александра Маџар
Дејан Ђорђевић: Звуци џеза уз контрабас

Контрабас је инструмент који се углавном доживљава као оркестарски. Међутим, он је и соло инструмент.

Рекао је ово за "Глас Српске" музичар Дејан Ђорђевић, који се много пута представио домаћој публици, а недавно је одржао успјешан солистички концерт на контрабасу у Банском двору културном центру.

Ђорђевић, који своје искуство преноси младим талентима у Музичкој школи "Владо Милошевић" у Бањалуци, додаје да је контрабас присутан у свим музичким жанровима.

- Звуци контрабаса могу се чути у класичним нотама, као и у симфонијским и камерним оркестрима. Присутан је и у популарној музици, у фолклорним и народним оркестрима, а незамјенљив је у џез музици - казао је он.

Ђорђевић је оснивач камерног састава "Либертанго" са којим већ годинама наступа, члан је Бањалучке филхармоније као и Симфонијског оркестра Академије умјетности у Бањалуци.

- Писана су соло дјела за контрабас једнако као и за друге гудачке инструменте, што доказује и овај солистички концерт. Посебност контрабаса осјећа се у његовом звуку. Мислим да је својим дубоким регистром и квалитетом тона незамјенљив у свакој музици од класицизма до данашњег доба, од солистичког до оркестарског свирања - истакао је Ђорђевић.

Не крије да је веома задовољан реакцијама публике.

- Презадовољан сам концертом. Надам се да сам успио да оправдам очекивања захтјевне бањалучке публике. Уз два биса са драгим колегама, вјерујем да сам у томе успио - рекао је овај музичар.

Репертоар којим се представио обухватио је програм који је изабрао уз консултације и договор са професором Слободаном Герићем. То је програм за његов завршни испит на Академији умјетности.

- Била су заступљена дјела и композитори различитих стилских епоха музичког стваралаштва, од класицизма, Карла Дитерсдорфа и класичног концерта за контрабас, преко "Елегије" Ђованија Ботесинија и романтизма, до дјела савремених композитора као што је Нино Рота и његовог концертног "Дивертимента" - каже Ђорђевић.

Наступ је одржао уз клавирску пратњу Лане Савић, а као гост на концерту представио се Борис Дукић свирајући на кларинету.

Џез

Ђорђевић са великом љубављу ужива и у џезу, за који сматра да је увијек био присутан на бањалучкој музичкој сцени.

- Џез сигурно не би живио и преживио да није имао своје поклонике и своју публику. Данас, појавом младих музичара, Бањалука има и своју џез публику. Поред неквалитетне и комерцијалне "музике" каква нас данас окружује, не изненађује чињеница да је све више поклоника умјетности и правих истинских вриједности које се виде и препознају у џезу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана