Дебитантски албум “Дисциплине кичме” добија винилно реиздање: Револуција изведена бубњем и басом

Бранислав Предојевић
Foto: Горанка Матић

БАЊАЛУКА - Београдски бенд “Дисциплина кичме”, један од најпознатијих рок састава ових простора, објављују винилно реиздање албума првенца “Свиђа ми се да ти не буде пријатно”, оригинално објављеног 1982. године.

Први албум “Дисциплине кичме” изашао је прије тачно 40 година, лансирајући од самог старта аутентичан и огољени стил са утицајима класичног рока Џимија Хендрикса, фанка, блуза, панка и полуграфитних стихова, мијењајући лице домаћег рокенрола и постављајући нове креативне стандарде. Састав “Дисциплину кичме” након распада групе “Шарло Акробата”, основали су 1981. фронтмен и басиста Душан Којић Која и бубњар Ненад Красавац Келе, којег је потом замијенио Срђан Тодоровић Жика.

- Менаџер “Шарло Акробате” Келе желео је и почео да свира бубањ и онда смо он и ја направили бенд. Само бас и бубањ, то је било '82. Ја сам рекао дисциплина, он је рекао кичме. Ето тако је то настало - присетио се својевремено Која почетака у једном интервјуу.

Током 1982. године Која и Жика снимају деби албум, чију продукцију су радили Која, сниматељ Тони Јуриј и Небојша Антонијевић (Партибрејкерси), потписан као Рики Риф. Сам материјал су одбиле скоро све издавачке куће, а коначно га је са закашњењем објавила словеначка дискографска кућа “Хелидон” почетком 1983. године.

Плоча је изашла у тиражу од 500 примјерка и брзо нестала са тржишта, али је по ријечима рок критичара Драгана Амброзића, који је ових дана организовао изложбу “Која: Ја имам шарене очи” посвећену Којиној каријери, то био почетак уникатне културне револуције на овим просторима.

- Којина музичка и културна револуција, најављена на једином албуму “Шарла Акробате”, почела је пре тачно 40 година, дебијем “Дисциплине кичме” иконичног назива “Свиђа ми се да ти не буде пријатно”. Данас је јасно да је реч о једној од најузбудљивијих и најоригиналнијих рок плоча насталих у СФРЈ. Управо њом је отпочела јединствена каријера овог бенда са интегритетом, који је увек ишао мимо токова, док није постао општенародно прихваћен баш зато што је био толико независан и својеглав, претворивши се на крају у симбол онога што бисмо сви ми волели да будемо - навео је Амброзић.

Касетно издање албума “Свиђа ми се да ти не буде пријатно” се појавило 1987. године у издању приватне фирме “Словенија” Бориса Фурлана, а ово је прво винилно реиздање албума који представља један од темеља рок музике на овим просторима.

Пјесме

Дио материјала са прве плоче “Дисциплине кичме” уједно је представљао и дио необјављеног репертоара групе “Шарло Акробата”. Пјесму “Печати” је “Шарло Акробата” извео уживо у емисији “Рокенролер”1981. године, а сачуван је и необјављени демо снимак “Шарла” са пјесмом “Мозак”. За пјесме “Ти знаш да твоја соба има четири угла”, “Уживај”, “Згодне кретње” и “Јавно весеље” се на основу стила такође сумња да су настале у вријеме групе “Шарло Акробата”. Са деби албума једино се нумера “Немој” једина пробила у медијима, уз култни статус код публике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана