Дебела девојка у Бањој Луци

Вања Штбрац
Дебела девојка у Бањој Луци

Популарни београдски "новоталасни" бенд "Електрични оргазам" одржао је синоћ концерт у бањолучкој спортској дворани "Обилићево".

Овај наступ одржан је у оквиру кампање "Подржимо младе док граде!", у организацији Групе за активацију младих, Партнерског омладинског покрета, Културног центра "Полидром" и организације "Батерфлај". Осим "Оргазма", бањолучка публика имала је прилику да ужива и у наступима "КУД Идијота" из Пуле и бањолучког бенда "Испад".

Половином јануара 1980. године, послије концерта групе "Леб и сол", у београдској кафани "Морнар" сједјели су Срђан Гојковић Гиле, бубњар групе "Хипнотисано пиле", гитариста Љубомир Јовановић Јовец, такође у групи "Хипнотисано пиле" и оргуљаш Љубомир Ђукић. Дошли су на идеју да оснују групу "Електрични оргазам" у којој је Гиле требало да свира гитару и пјева, а Јовец да буде за бубњевима.

Први наступ имали су почетком јуна 1980. године у малој сали СКЦ-а, када су били предгрупа групи "Хипнотисано пиле", односно сами себи.

Прву поставу овог бенда чинили су гитаристи Гиле и Горан Синадиновић, клавијатуриста Љуба, бубњар Јовец и басисткиња Марина Вулић. Када је у групу дошао атрактивни бубњар Горан Чавајда Чавке, Јовец је прешао на гитару а Синадиновић је отишао.

Учествовали су на Палилулској олимпијади културе, када су прекинули наступ због лошег разгласа. У јесен исте године на Омладинском фестивалу у Суботици изазвали су скандал енергичним наступом који је укључивао рушење микрофона, чинела и разбијање шарених сијалица које су биле дио кичерајске сценографије. Одмах су били дисквалификовани.
Почетком 1981. године уз групе "Идоли" и "Шарло акробата" снимили су албум "Пакет аранжман" на којем су се издвојиле пјесме "Крокодили долазе", "Златни папагај" и "Ви". Били су једна од ријетких група са привилегијом да "одрастају у јавности". Забиљежили су свој аутентичан звук из тог периода у пјесмама "Небо", "Конобар", обрадом "Битлса" "I've Got a Feeling", те новим верзијама "Крокодили долазе" и "Ви". Плоча је добила врло добре оцјене критике, а "Електрични оргазам" је на концертима регрутовао све шири круг публике. На основу те плоче Крис Бон, новинар магазина "New Musical Expres", оцијенио је "Електрични оргазам" као један од најузбудљивијих небританских састава, а дио тиража је могао да се купи у Енглеској.
Послије овог албума услиједили су многи други, као што су "Лишће прекрива Лисабон", "Како бубањ каже", "Дисторзија", "Браћо и сестре", "Летим, сањам, дишем" и други на којима је "Електрични оргазам" низао хит за хитом.

Гиле је 1989. године урадио музику за омнибус филм "Како је пропао рокенрол" и то за причу "Није све у љубави..." коју је режирао Владимир Славица.

Послије тога Гиле је са Владом Дивљаном урадио сонгове и самостално компоновао музику за филм "Црни бомбардер" редитеља Дарка Бајића.

Почетком 1995. године, концертом у београдском клубу "Простор", "Електрични оргазам" је обиљежио петнаест година рада.

Током 1996. године Гиле се огледао у новинарству. Интервјуисао је колеге Владу Дивљана и Марка Брецеља за музичке новине.

Још у вријеме рада са групом Чавке је испољавао интересовање за глуму, тако да је имао кључну улогу у ТВ рок опери "Креатори и креатуре", глумио је у дипломској драми "Телефоманија" Милутина Петровића, учествовао у раду на филму "Црна Марија" и у филму "Како је пропао рокенрол".

"Електрични оргазам" забиљежио је и велики успјех 14. јула 2007. године, када су пред београдском публиком наступали као предгрупа на концерту групе "The Rolling Stones".

Да су пјесме овог бенда и данас веома слушане показују њихови бројни хитови који су познати различитим генерацијама. У многим клубовима омладина и данас игра уз тактове пјесама попут "Игра рокенрол цела Југославија", "Бејбе ти ниси ту", "Да си тако јака" и "Дебела девојка".

Дјечији рокенрол

Срђан Гојковић Гиле и Влада Дивљан су крајем осамдесетих снимили плоче за дјецу "Рокенрол за децу" и "Рокенрол буквар" на стихове Љубивоја Ршумовића и оне су биле најпродаванија дјечија издања декаде. Обојица су глумили у представи "Рокенрол за децу" позоришта "Бошко Буха" која је доживјела више од сто извођења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана