Деан Цлеа, Осми путник: Тајна као љубавни дијалог добра и зла

Небојша Лакић
Деан Цлеа, Осми путник: Тајна као љубавни дијалог добра и зла

Нови албум "Тајна" доноси нешто чвршћу звучну слику, бескомпромисну варијанту далматинског хеви метала, уз све оне аранжманске и мелодијске елементе које "Путник" чине "Путником", рекао је у интервјуу за "Глас Српске" фронтмен сплитске групе "Осми путник" Деан Цлеа.

- На албуму се налази девет ауторских пјесама, једна обрада и интро. Занимљиво је и то да су готово све пјесме написане у молским акордима. "Тајна" је албум у коме уживамо и у који вјерујемо, а "Осми путник" у 2010. години је као један полетни, здрави двадесетпетогодишњак - млад, жив и поносан - истакао је Цлеа.

* ГЛAС: "Осми путник" годинама није био активан. Како си се снашао у тој причи, као нови фронтмен бенда?

ЦЛЕA: "Осми путник" кренуо је са радом 1985. године када је весела екипа рокера у којој се налазио и Златан Стипишић Џибо, познатији као Џибони, запловила немирним морем тадашње музичке сцене и својим бескомпромисним ставом увелико обиљежила рок сцену регије. Када је састав поново кренуо са радом 2002. године, у постави су се нашли људи из различитих генерација, али је тај генерацијски јаз успјешно премостила иста идеја, заједнички циљ који држи "Путник" све ове године, а то је стварање музике која нам је драга. Неко то зове хард рок, неко хеви метал, неко само рок... "Осми путник" је бенд који сам још као клинац радо слушао, па ми је било веома драго што сам се нашао у прилици да дам свој допринос овој причи. Послије 25 година, 250.000 продатих албума, небројених концерата и пређених километара, налазимо се у 2010. години још своји и вјерни нашој девизи "Гласно, гласније"!

* ГЛAС: До насљедника албума "Жив и поносан" прошло је скоро пет година. Зашто толико дуга пауза?

ЦЛЕA: "Жив и поносан" је изашао средином 2005. послије чега смо кренули са концертном промоцијом, да бисмо 2008. почели да радимо на новом материјалу. Времена се мијењају и више нема смисла избацивати нови албум сваке године. До јануара 2010. смо поприлично уобличили све што се може чути на "Тајни", да бисмо у априлу ушли у студио. Непуна три мјесеца касније албум је изашао, тако да је сам процес стварања и снимања прошао поприлично глатко и брзо.

* ГЛAС: Које су разлике између новог албума "Тајна" и претходног?

ЦЛЕA: "Тајна" доноси нешто чвршћу звучну слику, бескомпромисну варијанту далматинског хеви метала, уз све оне аранжманске и мелодијске елементе који "Путник" и чине "Путником". На албуму, који смо издали за београдски "Оне Рецордс", налази се девет ауторских пјесама, једна обрада и интро. Занимљиво је и то да су готово све пјесме написане у молским акордима. Aлбум "Тајна" је албум у којем уживамо и у који вјерујемо, а "Осми путник" у 2010. години је као један полетни, здрави двадесетпетогодишњак - млад, жив и поносан!

* ГЛAС: Снимили сте спот за насловну пјесму?

ЦЛЕA: Пјесма "Тајна" је настала на самом почетку рада на овом албуму и у старту је планирано да се она одради као дует, јер је текстуално и мелодијски тако и структурисана. Сама прича је један згодни љубавни дијалог добра и зла, а у њој гостује наша пријатељица Ива Ивковић, док се као "ghost" вокал појављује и изврсна београдска сопранисткиња Марија Гајић. Спот је додатно допринио комплетном утиску.

* ГЛAС: Примјетно је "чвршће" пјевање на новим пјесмама. Како си се одлучио на тај потез?

ЦЛЕA: Прошли албум "Путника" био је својеврсни транзит, албум који је требало да премости оно што је "Путник" радио некад и ово што ради данас. Прошли албум сам отпјевао више у старом стилу "Путника", док сам на овом новом коначно дао мало више себе и своје интерпретације. И сам материјал на албуму је на моје задовољство знатно чвршћи, па је стога и моје вокалне извођење отишло у том смјеру.

* ГЛAС: Колико пратиш актуелна дешавања на музичкој сцени?

ЦЛЕA: Као страствени конзумент музике морам признати да сам поприлично активан на том плану. Бендови који су још у далеким осамдесетим утицали на рад "Путника" су "Iron Maiden", "Van Halen", "Saxson", "Judac Priest", "Whitesnake"..., али у овој новој инкарнацији бенда појавили су се и неки други, попут "Symphaty X", "Kamelot", "Pagan's Mind"... Има тога заиста много, ја сам декларисани зависник од "мјузе"!

Чолић

* ГЛAС: Како се на албуму нашла обрада хита Здравка Чолића "Главо луда"?

ЦЛЕA: Та пјесма је хармонијски и мелодијски блиска ономе што "Путник" ради, па смо се прихватили посла и успјешно је "пресвукли" у наше рухо. Доказ да смо урадили добар посао је одлична реакција публике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана