Давид Јојић, фронтмен састава “Чарна”, побједника Зајечарске гитаријаде: Сазрели смо и као бенд и људи VIDEO

Бранислав Предојевић
Foto: Ведран Шевчук

Прије награде најбољег бенда Зајечарске гитаријаде, окитили смо се и титулом на домаћем терену, на Бањалучкој гитаријади. Ипак, постоји посебна тежина у томе што смо најбољи у Зајечару, јер је то најстарији музички фестивал и на њему су своје прве кораке направили неки од најбољих састава са ових простора.

Рекао је ово за “Глас Српске” Давид Јојић, фронтмен бањалучког бенда “Чарна”, побједника 56. зајечарске гитаријаде, објашњавајући колико је побједа мотивисала чланове бенда за даљи рад.

- Осим такмичарског дијела, било је занимљиво гледати главне звијезде попут “Освајача” и “Неверних беба”, а посебно јер су ови бендови своје прве музичке кораке направили након побједа на гитаријади - рекао Јојић.

ГЛАС: Ова награда је и једна врста нове потврде вашег рада, залагања и одлуке да наставите даље као састав након трагичног одласка једног од оснивача групе Златка Мушића.

ЈОЈИЋ: Прерана смрт и одлазак гитаристе Златка Злаје Мушића био је најтежи ударац којег је овај бенд примио. Било је под знаком питања да ли ћемо наставити са радом након његове смрти. У жељи да снимимо пјесму “Врати ме” која би била омаж и сјећање на њега успјели смо окупити екипу, а након тога преломили да наставимо даље са радом са новим људима. Сад с поносом могу рећи да “Чарна” никада није била јача. Ауторски рад смо подигли на завидан ниво и пјесме које правимо, правимо тако да не подилазимо притисцима, компромисима, а и са сваким текстом преиспитујемо социјалне прилике, слике у друштву и себе.

ГЛАС: Бенд је у посљедњих годину дана избацио два сингла “Маске” и Југ”, који су донијели велик скок у музичком и продукцијском смислу. Откуд тај експресивнији темпо у раду?

ЈОЈИЋ: Чини ми се да смо зрелији, озбиљнији и желимо да оставимо траг на сцени. Први демо-снимци које смо објављивали били су аматерски снимани, неки су били и на енглеском језику. Данас радимо озбиљније у студију “Cirith Ungol ”. Највише заслуге за ово носи наш гитариста Игор Станковић који има неутаживу глад за стварањем. Снимили смо још три нумере, а надамо се да ћемо ускоро представити пјесму “Глас” са спотом па и остале двије. Такође, припремамо и сарадњу с бањалучким репером Бојаном Маџаром који наступа под именом Здоје.

ГЛАС: Да ли је вријеме за албум и колико ауторско оглашавање у тој форми данас има смисла и сврхе?

ЈОЈИЋ: Незгодно је у данашње вријеме објединити материјал у албум. Примјетна је хиперпродукција и влада страх да ће пјесме остати закопане и да неће наћи пут до публике. А незгодно је ићи и по систему сингл за синглом. Боримо се и ослањамо се на контакт са публиком, јер они су највећа потврда нашег рада.

ГЛАС: “Чарна” се наслања на актуелне трендове у хеви звуку, који не воде превише рачуна о жанровским класификацијама, али гдје видите коријене свог звука?

ЈОЈИЋ: Сјећам се кад смо се први пут окупили нико нас није хтио примити на фестивале рокенрола јер смо били превише жестоки, а за фестивале метал музике превише благи. “Чарна” од свог настанка хода танком линијом између рокенрола, хард рока и метала. Тако нам највише и одговара. Покојни Злаја знао је говорити да не можеш бити добар музичар ако се ограничиш само на један жанр. И нашој публици је тешко да нас стави у калуп жанра, то видимо и по људима који долазе на наступе.

ГЛАС: Осим о музичком сегменту, водите рачуна и о визуелном дијелу посла од сценске појаве, преко видео-спотова до промо визуала путем друштвених мрежа.

ЈОЈИЋ: То смо научили на тежи начин (смијех). У периоду кад смо се проналазили неколико мјесеци бисмо правили пјесму и онда је као аудио објавили на “Јутјубу” и чекали да се деси чудо. Чуда се не дешавају. Осим труда којег је потребно уложити у музички дио приче, важно је уложити и у визуелни идентитет бенда. Зато се трудимо да за сваку пјесму коју објавимо та пјесма истовремено добије и свој видео-спот. То је постао опробан рецепт јер публика осим звука много пажње посвећује и самом видеу. Важно је како се и на бини представљамо. Потребно је са сваким новим наступом унијети енергију на сцену, потребан је и промо материјал бенда. Све то чини цјелину која постиже резултате.

ГЛАС. Радите скоро 12 година, колико је било тешко остати као креативна цјелина састављена од различитих карактера и стварати заједничку ауторску музику?

ЈОЈИЋ: Различити карактери као да су временом постали један организам и сви исто дишемо. Сваким стварањем новог материјала почињемо дјеловати као једно и како износимо пјесму до краја. Имамо срећу да нам егзистенција не зависи од овога што радимо. Сви смо остварени породични људи са пословима, тако да нас “Чарна” чупа из канџи свакодневице, брига и стреса.

Планови

ГЛАС: Какви су планови “Чарне” за наредни период?

ЈОЈИЋ: Зајечарска гитаријада нам је отворила нова врата која су до сада била мање-више недостижна. Сада се надамо прилици да ћемо представити наш рад и публици са оне стране Дрине. Поред тога у најави је још једно такмичење. Овај пут средином идућег мјесеца кренућемо према Мостару на нову гитаријаду те се и ту надамо још једној титули. Осим тога и даље ћемо напорно радити и стварати нове материјале како на нашу радост тако и на задовољство свих људи који прате наш рад.

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана