Дарко Рундек поводом концерта у Центру Сава

Глас Српске
Дарко Рундек поводом концерта у Центру Сава

Дарко Рундек и Cargo оркестар, одржаће концерт 17. децембра у Центру "Сава" у Београду, гдје ће публика имати изузетну привилегију да добије и нови живи албум "Ливе ин Дом омладине", кога потом неће бити у редовној продаји. Концерт у Београду најавиће и крај рада ове поставе Cargo оркестра, чији неки чланови желе да се посвете другим пројектима.

Aлбум који ће том приликом бити промовисан је снимак концерта одржаног у београдском Дому омладине 25. марта 2007. године, у оквиру турнеје "Свитања", која је обухватила четири концерта у Београду и концерте у Новом Саду, Панчеву, Крагујевцу и Нишу.

Иако је "Хаустор" престао с радом 1990. године, Дарко Рундек је тек почетком 1997. године објавио први самостални албум "Aпокалипсо" на којем се, упркос жанровској разноликости, у темама као што су "Црни дуси", "Штрајк жељезничара" (сонг из представе "Не" изведене у Мостару 1990. године), "Шувар и вариво", "За нас", држи стила који је његовао с "Хаустором".    
У првој половини 2000. године, Рундек је објавио и други соло албум под називом "У широком свијету". На прво слушање ова плоча одудара од готово свега што је Хаустор радио, а у великој мјери и од "Aпокалипса". Избор пјесама поново покрива огроман спектар различитих жанрова: од обраде "Ax Carmela ", пјесме из шпанског Грађанског рата, преко заразне "Успомене", дијелом отпјеване на француском, до традиционална "Љубав се не тражи". Иако је албум дјелимично разочарао неке поклонике "Хаустора", добио је одличне критике. Крајем 2000. године, Рундек је са својим бендом одржао три историјска концерта у београдском СКЦ-у и Хали спортова, као прва значајнија група из Хрватске, која је послије рата дошла у Србију. Концерти су завршавани посветом Милану Младеновићу и пјесмом "Она се буди". Наредне године Рундек наступа на новосадском фестивалу EXIT и постаје миљеник тамошње публике те се појављује и на наредна два EXIT-а.

У јесен 2002. године објављује и трећи соло албум под називом "Руке". Промотивна турнеја је обухватила готово читаву бившу Југославију и завршила се са шест тријумфалних концерата у београдском СКЦ-у. Са те турнеје свакако би требало издвојити и загребачки концерт одржан у "Творници", која је тај пут била претијесна да прими све заинтересоване. Нови албум представља наставак Рундекових истраживања и доноси с једне стране врло херметичне и изузетне наслове попут "Кубе", "Исте слике", "Млин реггаеа", а са друге лако слушљиве хитове као што су "Македо" или "Руке". Aлбум је продат у изузетно великом тиражу.

У прољеће 2003. године, Рундек формира нови бенд, Рундек Cargo оркестар, претежно од музичара с којима је снимио "Руке" и с њим одлази на турнеју по Хрватској, Босни, Србији, Црној Гори. У оквиру те турнеје, одржано је и седам загребачких концерата који су чинили "Плаву турнеју", а на којој је настао албум "Загребачка магла". Пред љето 2004. године, берлинска дискографска кућа "Piranha Music" издаје незнатно промијењену верзију "Руку" потписану са "Дарко Рундек & Cargo оркестар" и пушта CD у свјетску дистрибуцију. Aлбум се појављује међу првих десет на најважнијим њорлд-мусиц топ-листама и доживљава одличне критике.  
"Загребачка магла" двоструки је ливе албум сниман на такозваној "Плавој турнеји" која је обухватила седам тематских вечери у Загребу. Aлбум обилује гостима, међу којима су Јасна Билушић, Жан Јакопач, Дино Шаран, Дамир Прица Цапри, Жарко Хајдархоџић и Манце, а приказује Рундека "у транзицији" ка вишејезичности и апсолутном музичком експерименту.
У мају 2006 године изашао је посљедњи студијски албум са Cargo оркестром "Нови албум за крај оркестра".

Трећи свијет

Од четири албума колико је "Хаустор" објавио, као кључни њихов албум наметнуо се други по реду – "Трећи свијет" (1984). Њега је, као и први албум групе (1981) потписао ауторски тандем Срђан Жљебачић Сахер – Дарко Рундек. Непогрешив Сахеров осећај за мелодију, наслоњен на реге постулат да је бас-линија мисао песме, и наглашени Рундеков артизам, са гласом као најважнијим инструментом бенда, уз обострани таленат да сведеним стиховима дају готово визуелни доживљај једног света исцртаног између контура библијских мотива, дубоких сенки Пратових стрипова, и очаја јутарњих тихих колона радничке класе на изласку из повијести – дали су најбољи албум СФРЈ рока - написао је Небојша Грујичић у "Времену", 2000. године.

Darko Rundek & Cargo Orkestar "Put u Sumrak"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана