Дарио Хумењук: Бањалука често заборавља своје музичке вриједности

Мирна Пијетловић
Дарио Хумењук: Бањалука често заборавља своје музичке вриједности

Послије осам година одсуствовања са културне сцене Бањалуке, поново сам ту на моју велику радост, а све захваљујући позиву примадоне Дуње Симић, што је за мене велика част.

Рекао је ово у интервјуу "Гласу Српске" пијаниста Дарио Хумењук, Бањалучанин иза којег је завидна каријера, а који се тренутно школује на докторским студијама у Београду.

Бањалучкој музичкој публици недавно се представио на концерту "Бањалучке диве своме граду", којем је дао снажан умјетнички печат.

Све што је хуманитарно, има племениту позадину, а пошто су умјетници сензибилна бића, увијек се радо одазивају таквим позивима. И сам је, каже, много пута наступао у хуманитарне сврхе и увијек би помогао колико може.

* ГЛАС: Какав је осјећај послије осам година поново наступати у свом граду, пред својом публиком?

ХУМЕЊУК: У свом граду је велика одговорност наступити, много је већа трема него на другим сценама, туђим градовима, или градовима које прихватите као своје. Наступати у Бањалуци, граду у којем сте се родили, заиста је посебан осјећај, посебна љубав и велика трема. Али, уз сјајне умјетнике то је велика част и задовољство. Бањалука је заиста изњедрила доста великих умјетника и то никако не треба заборавити, него их промовисати и "користити". Све ми се чини да Бањалука заборавља и не цијени оно што има.

* ГЛАС: Како је дошло до сарадње са оперском дивом Дуњом Симић и да ли планирате неке заједничке концертне активности?

ХУМЕЊУК: Сарадња са Дуњом је једна изузетна ствар, која се десила сасвим случајно. Она ме је и позвала да учествујем у хуманитарном концерту "Бањалучке диве своме граду" и хвала јој на томе. Након што смо "укрстили копља" и остварили сарадњу, одмах смо почели планирати даље пројекте за будућност и томе се јако радујем. Планирамо заједничке концерте, како у Бањалуци, тако и у другим градовима. Видици су широки, наступаћемо гдје год будемо имали прилику, а увијек је дивно подијелити једну дивну музику и, што је најважније, јаку и божанску енергију.

* ГЛАС: Као извођач камерне музике посебну пажњу поклањате умјетничкој сарадњи са истакнутим соло пјевачима. Ко је на Вас оставио најјачи утисак из богатих сарадњи које сте до сада остварили?

ХУМЕЊУК: Било је заиста доста пјевача са којима сам радио и свако од њих носи једну посебну енергију. Сама умјетност соло пјевања је да на два корака од вас долази до једне магије која излази само из једних уста, једног наочиглед обичног човјека. Посебно бих истакао сарадњу са изузетним баритоном Алексом Васићем из Београда, са којим остварујем дивне пројекте, а заједно смо и на докторским студијама за камерну музику. Од других бих истакао дивног тенора, Италијана Катена Фавацу, са којим сам имао част да направим двије европске турнеје. Такође, ту је сарадња и са нашим Бањалучанкама, емеритусом професором Радмилом Смиљанић и са сопраном Снежаном Савичић-Секулић, као и мецосопран дивом Наташом Јовић.

* ГЛАС: Поред умјетничког ангажмана бавите се и просвјетно-педагошким радом. Какав то значај има за Вас, али и за студенте на које преносите знање?

ХУМЕЊУК: Проживљавање дивних осјећања када сте на сцени, када дајете нешто што је дио вас, нешто јако интимно и најближе вама као сржи и умјетничкој и људској, велика је умјетност то подијелити и изазвати уопште то осјећање одговорности и љубави према јавном извођењу, студентима. То је заиста права умјетност када све то успијете да пренесете на вашег студента, не ограничавајући се само на технички моменат, који је исто тако битан, али не и пресудан.

Публика

* ГЛАС: Како едуковати публику и привољети је да чешће посјећује концерте умјетничке музике?

ХУМЕЊУК: Сваки град, свака земља имају своју културу. Стање у земљи отприлике одређује посјећеност, односно тржиште, односно жељу људи и потребу за било којим видом умјетности, па тако и музиком. Нажалост, на нашем подручју људи се опредјељују на овакве догађаје из два разлога. Један је јако позитиван, а то је потреба и жеља за умјетношћу, а други је склониште духа. А људе можете привући да посјећују концерте умјетничке музике искључиво срцем и љубављу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана