Дарио Главоњић, пјевач бањалучког састава As I Fall - Метал је побиједио у Зајечару

Небојша Лакић
Дарио Главоњић, пјевач бањалучког састава As I Fall - Метал је побиједио у Зајечару

Младом бањалучком метал саставу "As I Fall" пошло је за руком оно што није ниједном бенду из највећег града Српске још од давне 1984. године - однијели су побједу на највећој смотри гитарски оријентисаних бендова у региону, зајечарској Гитаријади. Пјевач бенда Дарио Главоњић за "Глас Српске" прича о утисцима са Гитаријаде, будућим плановима и о незгодној нарави бањалучке публике.

"As I Fall" у овој постави ради од марта 2010. године. До једине измјене је дошло када је послије снимања мини-албума у фебруару бенд напустио гитариста Миодраг Вујиновић, а на његово мјесто дошао некадашњи гитариста бенда "Монумент" Милан Поповић.

- Aтмосфера у бенду је одлична, имамо некакав тимски дух који нас очигледно гура напријед, а да ни сами тога нисмо свјесни - каже Дарио Главоњић, пјевач бенда.

Бенд је до сада снимио пет пјесама у смедеревском студију "Parody", које су објављене на мини-албуму "Memeory of a Cold Day", а свој стил описују као "metalcore".

- Aко ћемо дубље залазити у то што ми свирамо, онда се може са сигурношћу рећи да се осјети доста Ин Фламеса, тј. шведског мелодичног "death" метала, комбинованог са модерним тенденцијама унутар америчке метал сцене, који неки зову и "New wave of American heavy metal" - истакао је Дарио.

Састав је концертно веома активан и не пропуштају ниједну прилику да се пријаве на фестивалске догађаје у региону. Тако је на ред дошла и Гитаријада у Зајечару.

- Послали смо попуњену пријаву са сликом и пјесмама у MP3 формату и чекали смо резултате са нестрпљењем. Из новина смо сазнали да смо прошли мећу 12 бендова који ће се такмичити. Важно је истаћи да смо једини бенд међу тих 12 који је ван Србије и то нам је много значило - рекао је Дарио.

Конкуренција је, додаје, била довољно добра да се ништа није унапријед могло прогнозирати.

- Били смо поколебани, али ето, десило се то да је наш квалитет препознат од стране жирија - рекао је Дарио.

Приче о пропадању ове Гитаријаде, тврди Дарио, уопште нису оправдане, а читава организација је, према његовим ријечима, изнад сваког нивоа.

- Имали смо све обезбијеђено, од смјештаја, хране, потпуно професионалног односа са организаторима, преко одличног стејџа и истог таквог озвучења и, на крају, до предивне и многобројне публике. Преко 6000 људи је било на нашем наступу. Побједа је била велико изненађење за нас, поготово када смо се увјерили у квалитет осталих такмичарских бендова - прича Дарио.

Занимљив податак је и тај да на сличном такмичењу у Бањалуци, недавно завршеном "Демофесту", нису прошли ни међу првих 100 бендова од укупног броја пријављених.

- "Демофест" је велика организација и пред њима је био заиста велики задатак ове године, јер је број пријављених бендова био заиста огроман. Једина замјерка коју бих могао да упутим организаторима "Демофеста" је избор жирија. Ту је и чињеница да метал бендова има јако много у бившим југословенским републикама и да би по том питању и у "Демофесту" морали нешто да ураде или да се класификују као другачији фестивал. Наравно, желим им све најбоље у даљем раду и надам се да ће ствари бити позитивније за метал бендове сљедеће године - нагласио је Дарио.

Екипа планира улазак у студио почетком сљедеће године, гдје би снимили албум, на којем ће се наћи десетак нових пјесама.

- У сљедећем периоду наставићемо са концертним активностима и свирати гдје год буде могуће. У овом тренутку имамо потврђен наступ у шведском граду Стокхолму у октобру. До сада смо свирали на разним бинама у Бањалуци, Сарајеву, Црквеници, Прњавору, а ево, и у Зајечару - додао је Дарио.

За метал бенд, веома битна ставка је и добар имиџ.

 - Мислим да је за бенд јако важан одговарајући имиџ, јер је то нешто што га описује и издваја од других - истиче Дарио и подвлачи да је подједнако важан и сценски наступ, који би пратио тај имиџ.

Када је ријеч о метал сцени у највећем граду Српске, Дарио сматра да је ситуација по том питању задовољавајућа и да на сцени постоји већи број квалитетних бендова који раде активно. Проблем, међутим, види у "менталитету" бањалучке публике.

- Људи овдје су "тешки" када је у питању оцјењивање бендова. Долазе на свирке да нађу грешке, умјесто да уживају. Као што је, ако се не варам, својевремено изјавио Џони Штулић, ако сломим бањалучку публику, направио сам успјех - говори кроз смијех Дарио и закључује да локална музичка сцена треба да добије већу подршку градских институција.

Чланови

"As I Fall" је основан у мају 2009. године, послије распада бенда "Ixodes". Тренутну поставу чине пјевач Дарио Главоњић, гитаристи Дражен Кецман и Милан Поповић, басиста Мирослав Голубовић и бубњар Жарко Јеж.

Узори

Неки од бендова који се "осјете" у нашој музици су свакако "In Flames", "Parkway Drive", "As I Lay Dying" и "Killswitch Engage ". Све то смо укомбиновали са нашим елементима, што је и довело до коначног As I звука - рекао Дарио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана