“Дани Владе С. Милошевића”, 21. по реду почињу сутра у Бањалуци: Празник музике уз дјела великана

Илијана Божић
“Дани Владе С. Милошевића”, 21. по реду почињу сутра у Бањалуци: Празник музике уз дјела великана

БАЊАЛУКА - Традиционална манифестација “Дани Владе С. Милошевића”, 21. по реду биће отворена сутра концертом Симфонијског оркестра Академије умјетности и Музичке школе “Владо Милошевић”.

Наступ ће бити одржан у Концертној дворани Банског двора од 20 часова. Овај празник умјетничке музике, који ће посјетиоцима донијети дивна и велика дјела великана, трајаће до 20. априла у организацији Академије умјетности Универзитета у Бањалуци и Музиколошког друштва Републике Српске, а у сарадњи с Банском двором.

На концерту који ће отворити манифестацију публика ће имати прилику да чује дјела Милошевића, Росинија, Хајдна и Менделсона.

- Као солисти наступиће Ненад Марковић, из Србије, на труби и Милан Савић за клавиром. Концертом диригује Бранка Радошевић Митровић. Поносни смо што ће се испред оркестра наћи врхунски солисти, али и што ће бањалучку премијеру Милошевићевих композиција “Четврта босанска елегија” и “Кочићеве ријечи” заједно са оркестром извести здружени мјешовити хорови Академије умјетности, Студентског културног центра Универзитета у Нишу, Конфуцијевог института Универзитета у Бањалуци “Керубини” и Ансамбла “Александар Невски” Бањалука - саопштили су из Академије умјетности.

Додали су да су хорове припремили Душан В. Урошевић, Зоран Станисављевић и Лазар Радоја.

Друго програмско вече под називом “Хорска музика из пера српских композитора” почеће у недјељу у 20 часова.

- Публици ће се представити Академски и Женски академски хор Студентског културног центра Универзитета у Нишу, а на програму су дјела Владе Милошевића, Корнелије Станковића, Стевана Мокрањаца, те Петра Коњовића. Интересантно је да ће гости из Ниша премијерно извести неколико композиција које је Милошевић компоновао у Нишу за вријеме његовог боравка у овом граду у периоду од 1941. до 1946. као “професор - избеглица” - навели су из Академије умјетности.

Програм ће бити настављен 12. априла када ће од 18 часова у Банском двору почети едукативна музичка представа “Чика Владо” за ученике ОШ “Георги Стојков Раковски” и изложба истог назива чији је аутор Сања Пупац.

- Аутор представе је Саша Павловић, сценарио потписује Милан Гајић, сценографију и костимографију Драгана Пурковић-Мацан, а режију Игор Тешић. Главна улога повјерена је Велимиру Бланићу - казали су са Академије умјетности.

Идуће вечери, 13. априла, биће одржан концерт Камерног триа Академије умјетности у Вијећници Банског двора.

- Трио чине професори Соња Милетић (флаута), Сњежана Поповић-Вулета (клавир) и Иван Оташевић (виолина), а на програму су Владо Милошевић, Филип Гобер, Цезар Кјуи, Франц Доплер - додали су они.

Студенти смјера за композицију на Академији умјетности 14. априла публици ће представити своје композиције, а њихове колеге са инструменталних смјерова приказаће до сада стечене свирачке вјештине.

- На овај начин Академија жели да подстакне и подржи младе композиторе који иду стазама Владе Милошевића. “Дане Владе С. Милошевића” завршавамо 20. априла концертом камерног дуа који чине Сњежана Павићевић (пиколо) и Вања Шћепановић (клавир) из Београда. Концерт ће почети у 20 часова у Вијећници Банског двора - истакли су са Академије умјетности.

Додали су да ће Снежана Павићевић представити композиције домаћих и регионалних композитора, те да ће публика имати прилику да чује прва дјела у историји музике код нас, посвећена пиколо флаути.

Сви садржаји манифестације су бесплатни.

Радионице

Из Академије умјетности су саопштили да ће поред концерата, представе и изложбе, бити одржана и “Традиција на (с)цени”, едукативне радионице традиционалних музичких инструмената на Академији умјетности. Такође, мастерклас ће држати етномузиколог Зоран Богдановић из Новог Сада, док су демонстратори Митар Јовић и Миле Ковјанић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана