Дан када је рођен рокенрол

Бранислав Предојевић
Дан када је рођен рокенрол

МЕМФИС - Једна од најупечатљивијих каријера у историји музике започела је прије 70 година, једног јулског дана 1953. године, када је 18-годишњи младић Елвис Присли ушао у Мемфис студио да сними свој први демо за четири долара.

Студио је дијелио зграду са “Сан Рекордсом”, независном издавачком кућом коју је Сем Филипс основао 1952. године за снимање ритам и блуз музике, кантрија и на крају, рокенрола. Продуцент је раније лиценцирао своје снимке другим издавачким кућама, као што су чикашки “Чес” и лосанђелески “Модерн”, али када су се његови односи са тим компанијама погоршали, покренуо је своју издавачку кућу из потребе.

Тог јула 1953. године тада потпуно непознати Елвис Присли ушао је у Филипсов студио и издвојио око четири долара за снимање двије пјесме на винилном диску, не слутећи да ствара историју.

За А-страну је одабрао поп музички стандард “My Happiness”, који су прославили Џон и Сондра Стил 1948. године. За Б страну снимио је “That's When Your Heartaches Begin”, која је постала хит за вокалну групу “Инк спот” 1941. године. Неке приче су касније тврдиле да је Присли желио да направи плочу коју је поклонио својој мајци Гледис за рођендан, али то не одговара претјерано истини пошто је Гледисин рођендан био 25. априла, а да не говоримо о чињеници да сиромашни Прислијеви нису имали грамофон у то вријеме. Већа је вјероватноћа да је Елвис, тада већ два мјесеца ван средње школе и повремени возач камиона, платио  студијско вријеме у нади да ће га Филипс примијетити и извући из анонимности.

Ипак, Филипс није био тај који је у почетку радио с Прислијем. Та част припала је његовој асистенткињи Марион Кескер, која је наводно сама водила студио тог значајног дана, а њена размјена мишљења са будућом звијездом од тада је постала ствар легенде.

- Канцеларија је била пуна људи који су хтјели да направе личне снимке. Ушао је један младић, рекао је да зове Елвис и да жели да сними плочу. Рекла сам му да ће морати да сачека, а он је рекао у реду. Сјео је. Док је чекао, разговарали смо. Казао је да је пјевач. Ја сам питала: “Какав си ти пјевач?” Рекао је: “Пјевам све врсте пјесама”. Питала сам га: “На кога звучиш док пјеваш?” Рекао је: “Не звучим ни на ког” - изјавила је Кескер.

Присли је снимио своје двије пјесме и кренуо својим путем, а Марион је уз његово име написала опаску “добар пјевач балада”. Филипсов брат и саоснивач “Сан Рекордса” Џуд Филипс, рекао је да ни сам пјевач није био превише задовољан.

- Након што је отпјевао своју пјесму, за коју смо наплаћивали четири долара за снимање, рекли смо да ћемо га можда позвати некада да исијечемо комерцијални сингл. Није дјеловао превише ентузијастично, али мислим да је то било зато што уопште није био сигуран у своје способности - рекао је Филипс.

Пјевач се вратио у у јануару 1954. како би снимио још један сингл са двије пјесме “I'll Never Stad in Your Way” и “It Wouldn’t Be The Without You”,  који још једном није успио да привуче пажњу.

Неколико мјесеци касније, Марион се сјетила пјевача занимљивог гласа па га је Филипс позвао да сними баладу под називом “Without You” за коју је мислио да би одговарала његовом вокалу јер је тражио бијелог пјевача који пјева као црни музичари. Није ишло, али фрустрирајуће сесије у студију су на крају донијеле Прислију дуго жељени сингл, када је почео свирати обраду пјесме “That's All Right”, црног блуз музичара Артура Крудапа. Елвис је био на акустичној ритам гитари, Скот Мур је био на електричној гитари, а Бил Блек на басу.

Присли је почео да импровизује верзију у убрзаном темпу, Блек се придружио, а пару се убрзо придружила Мурова гитара. Филипс је у изненада оптимистичној атмосфери, питао шта то свирају, а Мур је наводно рекао да ни он не зна шта свирају. Филипс је замолио њих тројицу да почну изнова свирати, како би он могао то да сними. Изласком тог сингла, Елвис је започео своју каријеру и лансирао цијели жанр рокенрола у највећи музички феномен 20 вијека.

Оригинал

Након Прислијевог револуционарног успјеха, његов дебитантски снимак постао је врло тражено дјело.  Оригинална плоча је продата за 300.000 долара на аукцији у Грејсленду 8. јануара 2015. на Краљев 80. рођендан. Неколико критичара је навело Прислијеву верзију као кандидата за прву рокенрол плочу. У јулу 2004. године, тачно 50 година након што је први пут објављена, пјесма је поново објављена као ЦД сингл у неколико земаља, укључујући Уједињено Краљевство, гдје је достигла треће мјесто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана