Дафи спремна да напусти музичку индустрију

Марија Карајлић
Дафи спремна да напусти музичку индустрију

Популарна пјевачица Дафи тврди да је, наводно, спремна да напусти музичку индустрију. Ова умјетница поријеклом из Велса, чији је посљедњи сингл "Well well well" продат у готово четири хиљаде примјерака за прва три дана, каже да нема намјеру да се такмичи.

- Дафи није задовољна како је њен посљедњи албум под називом "Endlessly" котиран на топ-листама. Ни продаја није ишла како треба, а по свему судећи, она не намјерава да начини "камбек". Изгледа да је дошло вријеме да се повуче и почне миран живот - рекао је извор близак пјевачици.

Додао је да су јој понуђене активности кад је у питању менаџмент, али да она није заинтересована за сарадњу.

- Стално говори како не жели да изневјери своју дискографску кућу, али њена првобитна кућа су били A&М који су, практично, укинути ван подручја СAД. Тренутно издаје за "Polydor" - рекао је овај извор.

Ејми Ен Дафи рођена је 23. јуна 1984. године и велшка је пјевачица, текстописац и повремено глумица. Рођена је у Бангору и ту је одрасла са сестром близнакињом Кејти Ен, као и старијом сестром Кели. Расла је причајући велшки као матерњи језик. Њени родитељи су се развели када је имала десет година и тада се преселила у Пемброкшајр са мајком и сестрама.

У септембру 1998. године, када је имала 13 година, завршила је у сигурној кући када је бивша жена њеног очуха наручила његово убиство, плативши убици 3.000 фунти.

- Била сам преплашено, изгубљено дијете. Осјећала сам се болесно и беспомоћно - рекла је популарна пјевачица.

Једном приликом је открила да је живјети у сигурној кући било застрашујуће искуство, а није помогла ни чињеница да њена мајка и сестре нису причале са њом око годину.

Дафи се рано повезала са соул музиком, а инспирацију да се повеже са музичком индустријом добила је гледајући глумицу Вупи Голдберг у филму "Sister Act ".

Није се могла похвалити власништвом велике колекције плоча у младости, али је зато била инспирисана очевим видео-касетама телевизијског рок шоуа из шездесетих. Од шесте године неуморно је пјевала и свуда са собом носила свеску у коју је записивала текстове. Занимљив податак да су је једном приликом замолили да напусти школски хор зато што је њен глас био "превише јак" и није се уклапала.

Са 15 година почела је да пјева у локалном бенду. Провела је годину у Швајцарској, сарађујући са текстописцем и продуцентом Сореном Моуниром, познатим под имено Соулего.

Године 2003. вратила се у Велс и позвана је да се појави на њиховом телевизијском шоуу за таленте "Waeffactor". Очекивала је побједу, али је заузела друго мјесто. Годину касније, док је пратио успјех са овог шоуа, снимила је три пјесме и радила два посла.

Њен дебитантски албум из 2008. године "Rockferry" био је први на британској топ-листи, уједно и најпродаванији албум у тој години са фантастичних 1.680.000 примјерака. Проглашен је платинастим издањем и продат у шест милиона копија широм свијета, а на њему су се издвојили хитови "Mercy", "Stepping stone" (камен спотицања) као и "Warwick avenue".

Са "Mercy" Дафи је постала прва велшка 25-годишњакиња која се пласирала на прву позицију британске поп листе.

Годину касније освојила је "Греми" за најбољи поп вокал албум "Rockferry" и била је номинована за друга два "гремија" на 51. додјели. Ова година била је плодоносна и кад су у питању британске награде, као што су British Breakthrough, Best Female and Best British Album.

У 2010. години завршила је снимање свог другог албума "Endlessly", који је објављен 29. новембра, а имала је и ролу у филму "Patagonia".

Једном приликом је изјавила да не замјери људима илегално "скидање" њене музике, јер вјерује да су у питању дјеца која не могу себи да приуште CD и која ће их куповати кад одрасту.

Снимила је "кавер" од Пола Мекартнија и "Wings" пјесму "Live and let die ". Овај "кавер" употријебљен је на "War Child" хуманитарном албуму под називом "War child heroes, volume 1".

Дафи је са Бернардом Батлером написала пјесму "Smoke without fire" која је била "soundtrack" у филму под називом "An Educatons ".

У фебруару је било најављено да ће Дафи отићи на дужу паузу прије него што почне радити на трећем албуму, а сада се већ почело говорити о њеном трајном одласку са музичког неба.

Инцидент

Популарна пјевачица тврдила је да је на Moja Awards Show у јуну 2008. године фронтмен групе "Секс пистолс" Џон Лајдон напао. Према њеним ријечима, пришла му је како би га питала да ли је добро, а већ идућег минута је била прибијена уз зид са његовим рукама на врату.

- Назвао ме погрдним именима и био ужасно груб - рекла је дива која је кривила себе за овај инцидент.

Према његовим ријечима, била је то млада дјевојка која га је заскочила.

- Давао сам интервју и пришла ми је с леђа, нисам ништа видио. Нисам знао да је једна од добитница - рекао је Лајдон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана