Чувени рок новинар Мик Вол објавио књигу о бенду “Иглс”: Бурна прича разбијеног америчког сна

Бранислав Предојевић
Чувени рок новинар Мик Вол објавио књигу о бенду “Иглс”: Бурна прича разбијеног америчког сна

ЛОНДОН - Новинар и писац Мик Вол, познати музички биограф и мајстор рок приповиједања, објавио је биографску књигу “Eagles: Dark Desert Highway”, која се бави судбином америчке групе “Иглс”.

Са импресивном библиографијом, која укључује дубинска истраживања култних умјетника као што су бендови “Лед цепелин”, “Ајрон мејден” и “Металика” или умјетника попут Озија Озборна, Митлофа и Џимија Хендрикса, чувени новинар доноси бурну причу која је довела до распада једног од највећих америчких бендова.

Књига открива тензије и сукобе који су раздвојили бенд, разбијајући слику америчког сна који су представљали. Од њиховог метеорског успона до славе и незамисливог успјеха до најмрачнијих дубина издаје, охолости и одбачених веза, Вол, како каже, открива готичку америчку бајку о моћи, богатству, сексу и дрогама које су прогутале бенд.

- “Иглс” су савршен примјер. Њихова прича је и прича о Лос Анђелесу седамдесетих, али и прича о свакој другој групи и умјетнику који су дефинисали тај миље. Пролазите кроз бескрајне мјесеце и године истраживања, а затим лансирате књигу као експлозију. Занемарите сву колатералну штету и спалите сваки мост, никада то не пишите за бенд или људе укључене у причу. Напишите књигу само за читаоца - казао је Вол.

Састав “Иглс” је амерички рок бенд који је на врхунцу популарности био седамдесетих година. Група је са више од 150 милиона копија својих албума у потпуности комерцијализовала рок музику јужне Калифорније кроз спој рока, кантрија и рокенрола. Постали су најпродаванији бенд у америчкој историји, надмашујући и легендарне групе попут “Лед цепелина” или “Ролингстонса”, а заједно су оставили неизбрисив траг у музичкој индустрији.

Вол каже да и читаоце на задивљујуће путовање кроз хедонистичке дане музичке сцене Лос Анђелеса седамдесетих, када је америчка музика освајала свијет.

- То је сјајна прича која никада није испричана како треба. Ова врсте књига обично се превише бави музиком избјегавајући реалну причу о људима који су је стварали. Пошто сам радио у музичком бизнису више од 40 година као новинар, телевизијски и радио-водитељ/продуцент, менаџер, извршни директор издавачке куће, промотор турнеје, из свог тешко стеченог искуства из прве руке знам колико су музички бизнис и људи у њему незаинтересовани за музику и музичаре осим у смислу њене продаје - објаснио је Вол.

Каријера

“Иглсе” су основали Глен Фреј, Дон Хенли, Ренди Меиснер, Берни Лидон, док су свирали као пратећи бенд пјевачици Линди Ронштад, раних седамдесетих. Са пет синглова и четири албума на врху топ-листа постали су један од најуспјешнијих бендова тог периода, а два албума “Their Greatest Hits 1971-1975” и “Hotel California” доспјела су међу десет најпродаванијих музичких албума свих времена, од којих је први најпродаванији у историји америчке рок музике. Током каријере имали су неколико распада и окупљања уз бројне персоналне промјене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана