Чувени џез музичар Папа Ник, преминуо у 68. години

ГС
Чувени џез музичар Папа Ник, преминуо у 68. години

БЕОГРАД - Легенда џез сцене и један од најталентованијих мултиинструменталиста на овим просторима Вељко Николић, познатији као Папа Ник, преминуо је у 68. години.

Папа Ник је био мултиинструменталиста и композитор из Београда, суоснивач и вођи састава „Institute”, као и и члан бројних састава. Иако по вокацији архитекта, своју стваралачку енергију посветио је музици спајајући најразличитије музичке правце и традиције.

Заједно са Срђаном Алексићем Фрапарегом основао је групу Институт 1974. године, која је у својој сржи била носилац експерименталног етно-џеза у Србији.

Сарађивао је са Лалом Ковачевим, Милошем Петровићем, Малишом Драшкоцијем, Душаном Богдановићем, Борисом Ковачем, Бата Кандом, Јованом Маљоковићем, „Балкаником”, Бокијем Милошевићем. Последњих година наступао је са ансамблом „Renesans”, саставом „Fish in oil” као и “Институтом” који води више од 40 година. Свираo je клавир, гитару, удараљке, блок-флауту, саксофон, опробао се чак и на кинеској виолини, te je правиo сопствене инструменте од најразличитијих материјала.

На вијест о смрти Вељка Николића реаговале су многе његове колеге са којима је сарађивао током вишедеценијске каријере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Отворен "EXIT"
Отворен "EXIT"
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана