Collapse into now - Нови наративни албум са изграђеним ликовима

Никола Лугић
Collapse into now - Нови наративни албум са изграђеним ликовима

Aмерички рок бенд R.E.M. завршио је снимање новог албума "Collapse into now", који ће објавити почетком 2011. године, а гости на новом студијском албуму биће фронтмен бенда "Pearl Jam" Еди Ведер, те Пети Смит и Пичиз.

Продуцент албума је Џекнајф Ли који је претходно сарађивао са групама као што су "Касабијан" и "Сноу Патрол".
То ће бити 15. студијско остварење састава R.E.M. и његово прво од албума "Accelerate" из 2008. године.

Петнаести студијски албум бенда Р.Е.М., по ријечима фронтмена Мајкла Стајпа, представља сушту супротност од политички обојеног албума "Accelerate", те доноси и три "дуетске пјесме".

- Пети Смит гостује у пјесми "Blue", Ведер у "It happened today", а са Пичиз смо снимили пјесму која још нема име, али обећавам да ће се у имену наћи ријеч "алигатор" - рекао је Стајп магазину "Спин".
Басиста Мајк Милс открива и како звуче нумере.

- Са претходним албумом покушали смо да пренесемо поруке на што бржи начин, такве су биле и пјесме, кратке. Овог пута смо мислили на "нарацију" и водили рачуна да "изградимо" ликове у пјесмама на прави начин - истакао је Милс.

Музички стил који прати овај бенд је загонетни фолк-рок-баладски звук средњег темпа, а сви текстови се приписују цијелом бенду иако је, како је и сам гитариста бенда Питер Бак једном рекао, претежно један члан бенда задужен за већину текстова. Касније је открио о ком члану је ријеч и како функционише настанак текстова у групи.

- Сваки члан има једнако право гласа у процесу писања пјесама, ипак Мајкл Стајп као главни текстописац и водећи вокал бенда ријетко може бити увјерен да слиједи идеју која се њему не свиђа - објаснио је Бак.

Међу члановима бенда увијек су биле подијељене дужности које су пратиле процес настанка пјесме. Стајп би писао текстове и смишљао мелодије, Бак би усмјеравао бенд ка новим музичким правцима, док би бубњар Бил Бери и басиста Мајкл Мил фино подешавали композиције због њиховог већег музичког искуства.

Заоставштина R.E.M. је огромна па се сматрају кључним бендом у стварању и развијању алтернативног рок жанра. Раних осамдесетих алтернативни рок Р.Е.М. стајао је у контрасту са новим таласом и касним панк жанровима који су му претходили. Њихов брзи пробој на свјетској музичкој сцени служио је као инспирација за друге бендове. Инспирација су били и бенду покојног Курта Кобејна "Нирвани", а сам Кобејн је једном рекао да не разумије како им то успијева.

- Не знам како они успијевају у томе што раде. Боже, па они су највећи! Суочили су се са својим успјехом као светитељи и наставили да стварају добру музику.

Пјевач групе Мајкл Стајп, који је углавном избјегавао питања о сексуалности, признао је у марту 2008. године да је хомосексуалац.

- Са бендом, пријатељима и породицом, а нарочито са људима са којима сам спавао увијек сам био искрен. Мислио сам да је то очигледно, али никада нисам имао жељу да кажем: То је мој момак. Сада сам то признао, јер сам схватио да постојање позитивних модела који су јавне личности и отворене у погледу своје сексуалности помаже младим људима - изјавио је Стајп.

Снимање

Као и много тога и само снимање новог R.E.M. албума било је другачије у односу на претходне. Умјесто да сакупе све мелодије и уђу у маратонско студијско снимање, момци из R.E.M. заказали су снимања у више градова. Између снимања у Берлину, Њу Орлеансу и Нешвилу имали су времена да пишу нове и преправљају старе пјесме.

- Било је забавно да одемо у градове које волимо и проведемо неко вријеме у њима. Послије напорног дана у студију одлазили смо на вечеру, јер је веома битно мало се забављати између снимања. Тако смо у Берлину јели кобасице и пили пиво, у Њу Орлеансу смо јели кажун и пили сазерак, а у Нешвилу се преждеравали прженом пилетином - рекао је Мајк Милс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана