Ципела испраћена звиждуком

Глас Српске
Ципела испраћена звиждуком

БЕОГРAД - Још једна "Беовизија" је иза нас, а пошто је већ постало традиционално да је сви памте по скандалима, многи су се и ове године побринули да та "традиција" не буде нарушена.

На полуфиналној вечери овог музичког фестивала, догодила се велика грешка у обрачунавању гласова.  

- Техничком грешком насталом коришћењем резултата СМС гласова на петоминутном пресеку уместо коначном десетоминутном обрачуну, супервизија РТС-а утврдила је да су извођачи Aна Николић и Ивана Селаков оштећени - наводи РТС у службеном саопштењу.

Грешка је исправљена и Ивана и Aна су накнадно проглашене финалистима, али Aна Николић је одбила да се такмичи у финалу. Ни Aлександар Тијанић који је лично позвао Николићеву, није могао да је наговори да се појави у финалној вечери.

Због овог скандала неколико људи је поднијело оставку.

- Четворо људи који нису директно одговорни за грешку насталу при сабирању гласова поднијели су оставке генералном директору и то из моралних разлога - рекла је портпарол "Беовизије" Душка Вучинић-Лучић.

Тема овогодишње "Беовизије" биле су домаће ТВ серије. Програм је водила Јована Јанковић, а глумачки пар Милена Васић и Срђан Тимаров извели су скечеве из 12 домаћих серија.

Глумачки пар Југословенског драмског позоришта извео је и 15 мини мјузикла.

Инспирација за сценографију био је умјетнички правац кубизам, а графика бине мијењала се за сваку пјесму у складу са њеним текстом, ритмом и амбијентом.

У ревијалном дијелу наступили су овогодишњи евровизијски представници земаља из региона. Публика је звиждуком испратила црногорску представницу Aндреу Демировић, која је на питање водитељке Јоване Јанковић зашто пјева на енглеском језику, одговорила да је то "језик на којем ми комуницирамо и разумијемо се најбоље". Јанковићева, осјетивши каква реакција публике слиједи, рекла је: "Да, цела Европа говори енглески" и након звиждука изнудила аплауз од публике.

Ни овогодишњи побједник на финалној вечери није успио избјећи негодовање публике. Наиме, њихов фаворит је био "ОТ бенд" што потврђују и гласови, тако да је разочарање дошло као логичан слијед.

Према гласовима који су стигли путем SMS-а "Благослов за крај", пјесма "ОТ бенда" је убједљиво на првом мјесту, са 28.521 гласом, док су Марко Кон и Милан Николић са побједничком "Ципелом" тек четврти са 3.955 гласова.

Међутим, овогодишња "Беовизија" је показала колико се разликују укуси публике и жирија, јер је жири у саставу Корнелије Бате Ковача, Жељка Јоксимовића и Биље Крстић највећи број бодова дао управо "Ципели", која се на тај начин пласирала на прво мјесто.

Марко Кон рекао је за медије да је побједа дошла потпуно неочекивано, јер су се на такмичење пријавили без великих амбиција.

Разлике у укусима публике и жирија дошле су до изражаја и у случају "Оскара" и женске групе "Бјути квинс" са појачањем у виду Ђорђа Марјановића, који су осим "ОТ бенда" важили за фаворите, па су од публике добили десет, а од стручног жирија свега два бода.

Без обзира на све несугласице и негодовања, жири је рекао посљедњу ријеч. Побједници "Беовизије" Кон и Николић представљаће Србију на овогодишњој "Евровизији", која ће се одржати од 12. до 16. маја у московској Олимпијској арени, а наступиће у другој полуфиналној вечери 14. маја.

Хармоника у Москви 

Милан Николић је захвалио публици и жирију и рекао да је жири препознао њихову идеју и "неки спој рока, попа и фолка", нагласивши да то што је хармоника централни инструмент у композицији, не значи да је у питању "народњак".

- Цео пројекат је био заснован на томе да хармоници вратимо место које јој припада, не само у Србији него и у свету - рекао је Николић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана