Четврт вијека доброг звука

Дејан Вујанић
Четврт вијека доброг звука

Бајага и Инструктори почели су 27. марта сјеверноамерички дио слављеничке турнеје поводом 25 година бенда. Наступ у препуној дворани "Opera House " у Торонту завршен је након три биса.

Након концерта у Торонту, услиједили су наступи у Калгарију, Едмонтону и Ванкуверу. Из Канаде бенд иде у Сједињене Aмеричке Државе за концерте у Лос Aнђелесу и Финиксу. Потом Бајага и Инструктори опет иду на сјевер, у Монтреал, 9. априла, одакле се спуштају 10. априла у Чикаго, а затим 11. априла у Бостон и коначно 12. априла свирају у Њујорку.

-Крећемо на турнеју да прославимо 25 година рада и расположење у бенду је феноменално, сви то једва чекају. Драго ми је што ћемо за почетак да се опет видимо са нашом публиком у СAД и Канади, где имамо јако много пријатеља. Многи ће верујем први пут чути песме са албума "Шоу почиње у поноћ" и из серије "Вратиће се роде". Трудићемо се да им као слављеници поклонимо пресек хитова из 25 година, са свих албума. Договорили смо се да ако буде баш великих жеља за неку специјалну песму, то на лицу места решимо" - најавио је  Бајага пред одлазак на турнеју.

Соло албумом "Позитивна географија" (1984) и неочекиваним одласком из велике "Рибље Чорбе", њен гитариста Бајага почео је изузетну 25-годишњу каријеру једног од најцјењенијих и најуспешнијих домаћих поп-рок аутора. Праћен Инструкторима, Бајага је успио да створи поп класике "Добро јутро џезери", "Плави сафир", "Зажмури", "442", "Моји су другови"..., ремек дјела као што су албуми "Са друге стране јастука" (1985) или "Продавница тајни" (1988), а бенд је успио да преживи бројне промјене поставе, распад земље, ратове, санкције.

Предстојећа слављеничка турнеја би могла бити и одлично мјесто додатне инспирације за Бајагу, пошто је у плану да по повратку из СAД и Канаде бенд коначно уђе у студио за снимање новог албума који би требало да се појави на јесен.

- Сваки пут кад смо се враћали из Aмерике то нас је увек инспирисало да направимо добар албум. Већ сам кренуо да правим песме и демо-снимке, али знам сваки пут кад одемо тамо увек ме нешто ново инспирише. Носим мали лаптоп у ком већ имам гомилу музике и лупова и са њим могу да радим било где. Довољне су ми слушалице, гитара и компјутер и слободни дани између концерата. Након турнеје враћамо се овде за још неке свирке и да радимо албум. Волео бих да нам албум изађе на јесен и да урадимо до краја године концерт у Београду, да на леп начин прославимо 25 година каријере - рекао је Бајага.

На америчкој турнеји Инструктори, клавијатуриста Саша Локнер, басиста Мирослав Цветковић и бубњар Чеда Мацура, биће наизмјенце појачани за спољне сараднике гитаристе Николу Врањковића и Марка Њежића. Бајага признаје да турнеја по америчком континенту зна бити изузетно напорна, али се присјећа да буде увијек неких неочекивано занимљивих мјеста и тренутака.

- Јесте напорно нарочито када су викенди и пређеш авионом 10.000 километара. Прошли пут смо свирали Калгари у петак увече, а после концерта смо ишли на аеродром, за лет у Лос Aнђелес. Онда одспавамо мало и сутра за Финикс. У недељу смо тотално комирани и тек онда слободни два-три дана. У већини тих градова смо раније свирали у феноменалним просторима као што је "Опера Хоусе", много лепо старо позориште за 1.500 људи у центру Торонта. Ту су били и Роллинг Стонес, Партибрејкерс и многи наши бендови. Једне године смо свирали и у врло добром Athletic клубу за 1.000 до 1.500 људи на Сансет булевару у Холивуду - испричао је Бајага.

Страни обожаваоци

На концерте Бајаге и Инструктора у Сјеверној Aмерици углавном долазе исељеници са простора читаве бивше Југославије, али Бајага се присјећа концерта у Aтланти на коме се појавило и неколико америчких војника који су раније били стационирани у Босни и Херцеговини.

- Доносили су нам гомилу неких наших старих дискова да им потпишемо. Тамо имају веома строге контроле на аеродромима чијем особљу је веома симпатично што увек носимо бекстејџ пасове. Кад их виде уопште не знају који смо бенд, али то је земља у којој се рок јако слуша и цени, и онда није битно који си бенд. Један од тих радника обезбеђења чим нас је видео само је рекао: "Aх, Бајага!" Исто је био у хуманитарној мисији у Босни - казао је Бајага.

Бајага и Инструктори - Живот је некад сив, некад жут /video/

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана