Чаролија балканског мелоса

Вања Штрбац
Чаролија балканског мелоса

Петочлани бањолучки бенд "Сопот" својом музиком ствара фузију балканског мелоса и мотива изнесених у композицијама кроз неколико свјетских музичких аранжмана попут етна, даба, дабстепа, драменбаса и регеа.

Овај бенд наступиће вечерас (субота) испред Музеја савремене умјетности у Бањој Луци у оквиру манифестације "Ноћ музеја", која се обиљежава широм Европе, а поријекло води из Француске.

"Сопот" чини пет чланова, који су се нашли у заједничкој визији 2005. године. То су вокални солиста Петар Топаловић, који ради и програмирање, пратећи вокал и клавијатуриста Милан Aћимовић, гитариста Ђурица Штула, бубњар Саша Предојевић и техничар Дамир Туркановић.

Према ријечима клавијатуристе Милана Aћимовића, њихова публика је генерацијски шаролика.

- Због необичног компоновања сваке нумере и њене тематике, слушају нас људи од седам до 77 година. То је веома позитивно, с обзиром на тренутно нестабилну ситуацију у нашој земљи, када је ријеч о афирмисању оваквих композиција и извођача - рекао је Aћимовић.

У своју биографију овај бенд је уписао и недавни ангажман у Народном позоришту Републике Српске.

Наиме, "Сопот" је био задужен за компоновање музике у новој представи Радмиле Смиљанић "Балон од камена - моја сјећања" у режији Филипа Гринвалда.

- Сви учесници у овом пројекту су веома задовољни постигнутим, а заједничка сарадња је прешла сва очекивања - истакао је Aћимовић.

Додао је да је тиме створено нешто заиста дивно, нешто због чега се публика у исто вријеме смијала и плакала и да је за то заслужен цијели тим који је радио на представи.

- У сарадњи са Народним позориштем РС имамо у плану и објављивање музике из представе "Балон од камена" - најавио је Aћимовић.

"Сопот" до сада иза себе има два снимљена албума "DoBalkan" и "Equiliburm" и наступе у земљи и иностранству.

 - ""DoBalkan" је музичко остварење које говори кроз очи обичног човјека у окружењу отроване природе, те његовог стања духа у том окружењу. Други албум указује на неопходност успостављања равнотеже у међународним односима, како би се конфликтне ситуације између људи и уништење планете свели на минимум - објаснио је Aћимовић.

"Сопот" је остварио сарадњу са бројним иностраним музичарима.

Неки од њих су басиста и оснивач познатог бенда "Asian Dub Foundation" Доктор Дас, један од оснивача француског бенда "Хај Тон" из Лиона гитариста и композитор Aку Фен и оснивач и члан бањолучког бенда "Револт" Милан Тица, док је композиторка из Лиона Рзатз заслужна за микс оба албума.

Осим бројних концерата, "Сопот" је наступао и на неколико фестивала у Француској, Словенији, Србији, Хрватској и Босни и Херцеговини.

Предстојећи концерт у Словенији, како је најавио Aћимовић имаће свој пренос уживо путем љубљанског радија "Штудент", а осим овога наступа чланови "Сопота" планирају да промовишу албуме у земљи и иностранству.

Назив бенда

Сопот у преводу са старословенског језика значи извор. Балканско полуострво са својим природним богатствима, мијешањем различитих култура и народа, служило је балканским, али и свјетским ауторима као непресушан извор инспирације. Надахнута духом Балкана настала су многа дјела бројних умјетника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана