Чаробни гласови оперских дива

Мирна Пијетловић
Чаробни гласови оперских дива

БАЊАЛУКА - Хуманитарни концерт "Бањалучке диве своме граду" одржан је у уторак увече у препуној сали Народног позоришта Републике Српске.

Многобројна публика громогласним аплаузом топло је поздравила чаробне гласове умјетница, које су постигле значајне резултате и у свијету.

Новац прикупљен од улазница намијењен је за помоћ Одјељењу интензивне његе дјечије клинике Универзитетског клиничког центра Бањалука.

Изванредним наступом Радмила Смиљанић, Дуња Симић, Љиљана Винклер, Лидија Пајић, Миљана Брезичанин и Ана Симанић изазвале су одушевљење публике.

Свој допринос концерту дао је гост из Београда тенор Александар Маневски, а клавирска пратња на концерту били су пијанисти Арсен Чаркић и Дарио Хумењук.

Истакнути вокални солисти показали су неисцрпну енергију и раскошним гласовима очарали посјетиоце.

Програм су обухватиле арије из опера "Кармен", "Травијата", "Турандот", "Дон Пасквале", "Фауст" и "Кавалерија Рустикана" затим композиције "Нимфа" Петра Крстића, "Аман дјевојко" Петра Коњовића, те "Незахвално срце" Салватореа Кардиља.

Вече су уљепшали и глумци Народног позоришта РС Добрица Агатоновић који је говорио пјесму "Сузе" Алексе Шантића, а Ђорђе Марковић "Гаврана" Едгара Алана Поа уз клавирску пратњу Арсена Чаркића.

- Увек је лепо наступати када је концерт хуманитарни и позивам све колеге да се одазову оваквим и сличним позивима. Посебно сам везан за Бањалуку и заиста је волим, јер сам овде завршио музичку школу и када год ме позовете, радо ћу се одазвати и доћи да наступам. Публика у Бањалуци је прилично захтевна, па се искрено надам да им се допао концерт - рекао је тенор Александар Маневски.

Слично мишљење има и вокална солисткиња Љиљана Винклер, која је истакла да јој је срце пуно послије наступа, те да је имала прилику да посјети дјецу која се лијече на Универзитетском клиничком центру Бањалука.

- Када видите та немоћна бића створи вам се осјећај да морате да дате све од себе како бисте им помогли да што прије оздраве. Надам се да смо својим умјетничким осјећањима које смо дали у овом концерту помогли на начин на који ми то најбоље знамо - рекла је Љиљана Винклер, такође Бањалучанка, која своју професионалну каријеру тренутно гради у Њемачкој.

Оперска дива, сопран Дуња Симић, која је имала нарочито емотиван наступ на сцени, истакла је да је изузетно задовољна цјелокупним концертом, а нарочито одзивом публике.

- Без обзира на то што то није музичка публика, можда је то понекад и боље. Имала сам утисак, а то је и најбољи доказ, да новац није једина стимулација, пошто је циљ високоетичан и хуман. Мислим да је свако од мојих колега, укључујући и моју маленкост, дао свој максимум и то не у смислу гласа, него срца и осјећаја - рекла је Симићева и додала да је ово први у низу хуманитарних концерата које планирају.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ранко Шкрбић захвалио је дивама и организаторима концерта на помоћи болесној дјеци и Универзитетском клиничком центру.

Оперске диве и публику поздравио је и министар просвјете и културе РС Антон Касиповић, који је честитао свим мушкарцима који ће на Дан жена смоћи храбрости да искажу сва осјећања својим дамама, те замолио даме да опросте мушкарцима на њиховој трапавости када буду бирали цвијеће.

У име домаћина градоначелник Бањалуке Драгољуб Давидовић похвалио је оперске диве које су пјевале свом граду.

Организатор концерта било је Народно позориште Републике Српске, а суорганизатори "Бањалука колеy" и Интелектуални форум "Никола Тесла".

Средства

- Драго ми је што смо, прије свега, имали квалитетан културни догађај у нашем граду, као и што се одазвала публика која разумије овакву врсту хуманитарног догађаја. Сав приход од улазница и личних донација биће искоришћен за куповину перфузора. Планирали смо да ћемо имати новца да их купимо пет, међутим, купићемо их ипак седам на свеопште задовољство. Планирамо да наставимо са овим хуманитарним концертима, а сљедећи ће бити у Београду - рекао је директор Народног позоришта РС Ненад Новаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана