Чајковски за крај

Александра Маџар, Фото: Г. Шурлан
Чајковски за крај

Бањалука - Концертом “Вече руске музике” Симфонијског оркестра бањалучке Aкадемије умјетности, у препуној концертној дворани Банског двора културног центра затворена је манифестација “Дани Владе Милошевића”.

Многобројна публика дугим и јаким аплаузом у суботу увече подржала је музичаре који су на сцени под диригентском палицом Бранке Радошевић извели композиције великана класичне музике Николаја Римског Корсакова и Петра Иљича Чајковског.

- Овације публике доказале су да су посјетиоци препознали труд који је оркестар уложио да би свима пружио љепоту уживања у композицијама које, поред свог умјетничког значаја, захтијевају и велики напор за извођење - рекла је Радошевићева.

Осим Симфонијског оркестра бањалучке Aкадемије умјетности наступили су и гости из Београда, Новог Сада, Источног Сарајева и Сарајева.

“Дидактички концерт” који је одржан у петак увече обиљежен је извођењем чувеног клавирског концерта у б-молу Петра Иљича Чајковског. Ово године се обиљежава 120 година од смрти најпознатијег руског композитора.

- Публика је имала прилику да упозна и пијанисту из Бањалуке Милана Савића, који се шест година солистички представља, а његови резултати су на завидном умјетничком нивоу - казала је Радошевићева.

“Дани Владе Милошевића” отворени су 12. априла, међународним научним скупом “Владо С. Милошевић: етномузиколог, композитор и педагог”.

Скуп, који је у Бањалуци окупио еминентне стручњаке из области историјске музикологије, етномузикологије и музичке педагогије, открио је нове димензије умјетничког и стручног рада академика Владе Милошевића. На научном скупу учествовало је 80 стручњака из Мађарске, Украјине, Македоније, Србије, Црне Горе, Републике Српске и ФБиХ.

Разноврстан програм током свих дана обиљежавања ове музичке светковине показао је да је Владо Милошевић и данас неисцрпан извор умјетничке инспирације. Овогодишњу свечаност обогатили су концерти мађарске и клавирске музике, дидактички концерт, као и наступ хора и гудачког оркестра Aкадемије умјетности.

Бањалучани су имали прилику да виде и изложбу одабраних радова са Петог свјетског бијенала студентског плаката у Новом Саду. Бројни стручњаци из свијета музике током одржавања манифестације подсјећали су на значај Владе Милошевића, у чијој се личности, како кажу, спајала наука, умјетност и пракса.

“Јазавац пред судом”

Владо С. Милошевић (1901-1990) је био српски академик, композитор, етномузиколог, хоровођа и педагог. Основну школу и Гимназију завршио је у Бањалуци, гдје је добио и прво музичко образовање. Као композитор, Владо Милошевић је почео са хармонизацијама и обрадама за хор, а затим прешао на соло пјесме. Написао је руковет “Пјесме са Змијања”, што је хорска сублимација његовог односа према народној пјесми. Круну на своје стваралаштво, у формалном смислу, ставио је опером “Јазавац пред судом”.

 

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана